SARAJEVO

Kukuruz zloupotrijebio ovlast, zakon stavio pod noge

A. Nu.

21.11.2018

Upravna inspekcija Kantona Sarajevo jučer je na adresu Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS uputila rješenje kojim traži otklanjanje svih nepravilnosti koje su izrečene u slučaju prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, uglednog ortopeda.

Ministarstvo je ranije odbacilo rješenje rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifata Škrijelja i Upravnog odbora UNSA-e te podržalo dekanesu Medicinskog fakulteta Semru Čavaljugu u nastojanjima da dr. Gavrankapetanovića ne vrati na katedru s koje je otjeran prije godinu.

- Nalaže se da se otklone nepravilnosti u primjeni pravila upravnog postupka nastale donošenjem rješenja Ministarstva. Rok za izvršenje je tri dana – navodi se u dopisu Upravne inspekcije KS.

Saznajemo, sporno rješenje napisao je pomoćnik ministra Sifet Kukuruz, koji je, iako je pravnik, naveo da profesor na Medicini može biti samo onaj koji je „u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu i u kojoj se izvodi nastava“.

Inače, Kukuruz je iskoristio svoj položaj u Ministarstvu i svjesno prekršio Zakon o visokom obrazovanju KS.

Tako je došao i u sukob interesa, jer je i član Upravnog odbora UNSA-e, tijela koje je izglasalo da dr. Gavrankapetanović bude vraćen na Medicinu. No, kako mu nije pošlo za rukom da na sjednici UO UNSA-e ubijedi članove da se suprotstave povratku Gavrankapetanovića, napisao je rješenje na koje je ministar udario pečat, ne potpisujući ga rukom, jer zna da je nezakonito.

Saznajemo i da je Kukuruz, koji je odan direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, vršio pritiske na članove UO kako bi se nanijela šteta dr. Gavrankapetanoviću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.