SARAJEVO

Ivi Josipoviću uručena ovogodišnja Međunarodna nagrada "Isa beg Ishaković"

Zajedno u različitosti, to su temelji na kojima smo strpljivo podizali i poratno bh. društvo ugrađujući tako sebe i našu zajednicu u jednu bolju i pravedniju Evropu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Fena

Fena

21.11.2018

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković", koja mu je uručena večeras na svečanoj dodjeli u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Iz Komiteta Međunarodne nagrade "Isa-beg Ishaković" su naveli da je Josipović bio državnik koji je značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana, te da je posebno doprinio jačanju prijateljskih veza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, potičući dijalog. Komitet je i ove godine okupio najeminentnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice kojim je predsjedavala akademkinja Adila Pašalić-Kreso.

Govoreći o ovogodišnjem laureatu, Pašalić-Kreso je istakla da je nedovoljno samo kazati da je neko poticao dijalog, da je pažljivo gradio i unapređivao odnose.

 - Ovogodišnji lauret je te napore činio funkcionalnim, upotrebljivim. Korisno je barem za večeras razdvojiti dopadljivu retoriku u funkciji nečinjenja od praktične podrške. I što je možda još važnije, živimo u okolnostima gdje je najveći prijatelj onaj koji, ako vam ne može pomoći, neće ishitriti ni neki pogrešan korak - kazala je akademkinja Pašalić-Kreso.

Braniti i odbraniti različitost, kako je navela, deviza je koju stoljećima prepoznajemo upravo u BiH. 

- Zajedno u različitosti, to su temelji na kojima smo strpljivo podizali i poratno bh. društvo ugrađujući tako sebe i našu zajednicu u jednu bolju i pravedniju Evropu. Oni koji ruše mostove između drugačijih, oni otvoreno potkopavaju temelje evropskog društva u cjelini - kazala je Pašalić-Kreso.  

Svečanoj akademiji na kojoj je Josipoviću uručeno priznanje prisustvovale su visoke zvanice iz društveno-političkog i kulturnog života u BiH, predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora  i drugi.

U svom obraćanju visokim zvanicama Josipović je kazao da predsjednici država i vlada znaju dobiti brojne nagrade i priznanja. Nekad su, po njegovim riječima,  dodijeljena iskreno i  dobivena zasluženo. Druga su pak protokolarne naravi, a ima i onih nezasluženih uglavnom politički motiviranih.

 - Vrijeme nakon isteka mandata daje konačni sud i o djelovanju visokih dužnosnika i o nagradama koje su dobili. I ja dijelim isto iskustvo. Primio sam brojne  domaće i međunarodne nagrade svjestan njihove različite naravi - kazao je Josipović.

Naglasio je da mu je ova nagrada posebno draga, te da je dobija kada više nema važnu ulogu na političkoj sceni i svu onu stvarnu ili prividnu moć i popularnost koja prati aktualne političke vođe. Nagrada koja mu je dodijeljena, kako je rekao, zato zasigurno nije jeka visoke političke dužnosti koju on danas nema.

- Nagradu razumijem kao vaš odnos prema načinu kako sam kao predsjednik susjedne Republike Hrvatske gradio prijateljske odnose među našim državama i narodima, kao i vaš odnos prema pitanjima pomirenja i saradnje koje sam tada zagovarao, kao što to činim i sada - kazao je on.

Josipović je podcrtao da nema važnije zadaće za političare, posebno onih koji nose teret najviših dužnosti, od toga da brinu o miru i dobrosusjedskim odnosima, a za to se, istakao je,  valja boriti doslovno svaki dan, kao što se valja boriti i za našu zajedničku evropsku budućnost. Josipović je posebno istakao da svoju politiku pomirenja, prijateljstva i suradnje nikada neće promijeniti.  

Nagrada "Isa-beg Ishaković" ime je dobila po osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog centra u tom razdoblju.

Utemeljitelj nagrade je Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra, osnovano s ciljem promicanja multikulturnog i multietničkog nasljeđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.