BOSANSKA GRADIŠKA

Bogatstva koja je izronio iz svjetskih mora ponosno čuva u svojoj konobi

Tu su stare boce vina s potonulog austrougarskog broda, olovno sidro s rimskih galija staro šest hiljada godina, egipatske amfore, antički ćupovi, mnoštvo korala

Kovačević pokazuje egipatsku amforu

B. GRGIĆ

1.12.2018

Dejan Kovačević iz Bosanske Gradiške, viši instruktor ronjenja s četiri zvjezdice, iza sebe ima 62 godine aktivnog ronjenja. Kako priznaje, preronio je Jadransko more od Rovinja do Ulcinja, ronio je u Velikom koralnom grebenu na istočnoj obalni Australije te u mnogim rijekama, poput Dunava, Save ili Drave.

Tokom ljeta angažiran je kao ronilac instruktor u jednom centru u Ulcinju. Zadatak mu je da vodi turiste, istražuje olupine brodova, pretražuje morsko dno...

 Veliki pritisak

Kovačević je u svom gradu sagradio konobu koju je pretvorio u pomorski ili ronilački muzej. Počasno mjesto zauzimaju dvije boce vina pronađene u potonulom austrougarskom brodu, nedaleko od ušća Bojane u Jadransko more. Dejan je tu ronio s jednom studenticom iz Francuske.

- Upozorio sam je na slabu vidljivost, jer je Bojana nosila iz Skadra sedimente i mutila morsku vodu. Kada smo zaronili, ukazao se prekrasan vidik. Ušli smo u ogromni, luksuzni potopljeni brod. Došli smo do kuhinje, do velikog gusenog šporeta, teškog više od tri tone. Primijetio sam na ulazu u ostavu naslage pijeska, razgrnuo sam ih i našao dvije boce crnog vina. Djevojka je našla jednu. Izronili smo i naišli na zadivljene turiste – prisjeća se Kovačević.

Među turistima na obali bio je jedan stariji Nijemac, nekadašnji pomorac na ratnom brodu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Odmah je primijetio boce vina, kojima su čepovi bili utisnuti unutra zbog velikog pritiska pod vodom.

- Predstavio mi se kao vlasnik restorana u Hamburgu. Ponudio mi je 500 eura za jednu bocu, ali sam ga odbio, rekavši mu da imam vlastitu konobu, koju upotpunjujem dragocjenostima nađenim ispod vode – priča Kovačević.

Mreže i kompasi  

S ponosom u konobi pokazuje i olovno sidro s rimskih galija staro šest hiljada godina, egipatske amfore, antičke ćupove, mnoštvo korala, brodsku opremu.

- Ovaj bijeli koral je s Velikog koralnog grebena iz Australije, a crveni iz Jadranskog mora. Tu su i oklopi velikih morskih kornjača, stare mreže, kompasi i još mnoštvo toga - objašnjava ronilac s vjerovatno najvećim iskustvom u ovom dijelu Evrope.

Predstojeću zimu Kovačević će, kako planira, provesti u prelijepom ambijentu konobe, uz kamin, dobro vino, prijatelje i avanturističke priče. A potom će ambiciozno, kao da je ronilac početnik, započeti svoju 63. sezonu boravka pod vodom.

Istraživanje Krušnice  

Najljepše trenutke Dejan Kovačević zabilježio je roneći u skoro nepoznatoj rječici Krušnici nedaleko od Bosanske Krupe. Ova rijeka nakon nekoliko stotina metara kanjonskog toka ulazi u ravničarski dio i na jednom mjestu je duboka 18 metara.

- Uronio sam i došao do dubine od deset metara. Na sve strane bili su bizamski štakori i druge podvodne životinje. Ali, kako nisam speleoronilac, nisam išao dublje, zbog podzemnih pećina i hodnika. Ljudi tvrde da je Krušnica podzemnim kanalima povezana s Plitvičkim jezerima – navodi naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.