SUSRETI

Čović primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu NR Kine u BiH Čen Bo

Fena

Fena

3.12.2018

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović primio je u oproštajnu posjetu ambasadoricu NR Kine u Bosni i Hercegovini Čen Bo.

Tom prilikom Čović je informirao ambasadoricu Bo o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, istaknuvši kako je neophodno osigurati legitimno predstavljanje naroda na svim nivoima vlasti da bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati skladno načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, saopćeno je u ponedjeljak iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Sagovornici su se složili kako BiH mora potvrditi svoju euroatlantsku i političku stabilnost te nastaviti nesmetano ispunjavati reformske obaveze, posebno one koje se vežu za evropski put Bosne i Hercegovine.

Odnosi dviju zemalja su dobri i bez otvorenih pitanja, rečeno je na sastanku.

Najavljeno je kako će Narodna Republika Kina biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede Mostar 2019. godine te je u tom kontekstu izraženo zadovoljstvo povećanjem trgovinske razmjene.

Ambasadorica Kine iskazala je podršku daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, posebice u području kulturne i ekonomske saradnje te zajedničkih infrastrukturnih projekata i povećanju kineskih direktnih ulaganja u ekonomiju BiH.

Zahvalila je predsjedniku HDZ-a i HNS-a na njegovom osobnom doprinosu ukidanju viznog režima između dviju zemalja, što se očitovalo povećanjem broja turista iz NR Kine u BiH.

Čović je izrazio zadovoljstvo saradnjom s ambasadoricom NR Kine u Bosni i Hercegovini Čen Bo te joj poželio puno uspjeha u nastavku diplomatske karijere, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.