IZ INTERVJUA Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za jugoistočnu Evropu

Palmer: Dodikov izbor u Predsjedništvo BiH nije kriterij za skidanje s crne liste SAD

On zna šta se od njega očekuje da bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem, poručio je visoki američki zvaničnik

Fena
04.12.2018 15:19

Palmer: Sarađivat ćemo sa svim članovima Predsjedništva BiH

Foto: Arhiv

U intervjuu datom ovdašnjim agencijama Metju Palmer (Matthew), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu, na upite novinara, dotakao se novoizabranog člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorada Dodika.    

Na konkretno pitanje hoće li njegov izbor eventualno ugroziti aspiracije BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, Palmer je kazao da će SAD predano raditi sa svim članovima Predsjedništva BiH, uključujući i Dodika.

- On i dalje ostaje pod sankcijama SAD jer to što je postao član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterija za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje da bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem - poručio je Palmer. 

Podsjetio je da su sankcije protiv Dodika uvedene zbog antidejtonske aktivnosti. Palmer kaže da Dodik mora pokazati da je posvećen teritorijalnom integritetu BiH, odnosno da ne ide putem secesije, dodajući da su sankcije uvedene kao funkcija podrške SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Mišljenja je da je to bilo efikasno u smislu promjene dinamike i smjera da bi se oduprli retorici prijetnji i secesionizma koje su potkopavale stabilnost BiH i promovirale drugačiji put. 

S druge strane, kada su uvedene sankcije Nikoli Špiriću, visokom zvaničniku Dodikovog SNSD-a, to je značilo suprotstavljanje korupciji, za koju je Palmer kazao da ima korozivan utjecaj koji potkopava povjerenje javnosti u predstavnike vlasti.

NA VRH