BANJA LUKA Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju

Kovačević: Ponovo tražimo od Suda BiH da RS obustavi blokadu računa UIOBiH

U ovom trenutku ne postoji dogovor između entiteta da se iznađe neki drugi model izvršenja te sudske presude

Fena
04.12.2018 18:02

Kovačević: Prije 15 dana poslali zahtjev Sudu

Foto: Arhiv

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine će tek sutra imati informaciju je li i koja banka te koliko sredstava blokirala u vezi s prinudnim izvršenjem presude Suda BiH kojom je Uprava dužna Republici Srpskoj (RS) isplatiti 15 miliona KM, odnosno ukupno oko 28 miliona KM s kamatama.

Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević je za Fenu istakao je da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu, kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate, kojom RS traži nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na njenu štetu.

Podsjetio je da je, nakon ranije žalbe UIO, Sud BiH naložio da se obustavi izvršni postupak, jer je ugrožavao funkcioniranje te finansijske institucije.

- U tom našem zahtjevu smo obrazložili da se skida novac i s uplatnih računa javnih prihoda po osnovu indirektnih poreza, kao i s računa rezerve, s koga se vrši povrat novca poreznih obveznicima, ali i s depozitnih računa, na kojem se, najčešće, nalazi novac građana, kao depozit za osiguranje carinskog duga. Ne postoji način da Uprava novac koji bi bio skinut vrati zainteresiranim stranama, a što smo morali uraditi – rekao je Kovačević.

Sud je, kako navodi, prepoznao taj problem i donio rješenje o obustavi prinudnog izvršenja sudske presude na period od tri mjeseca, a taj rok je jučer istekao.

- Nažalost, u ovom trenutku još ne postoji dogovor između Federacije BiH i RS da se iznađe neki drugi model izvršenja te sudske presude - kazao je Kovačević.

UIO je predlagala, napominje, da se kroz duži vremenski period, svakog radnog dana, oduzima manja količina novca od Federacije BiH i prebacuje u korist RS do konačnog podmirenja sudske presude.

Blokadom računa UIO RS je u prethodnom periodu uspjela naplatiti 4,67 miliona KM.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da RS isplati 15 miliona KM, plus zatezne kamate, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

NA VRH