Jasenko Selimović organizirao okrugli sto u Evropskom parlamentu o investicijama u BiH

BRISEL Švedski zastupnik u EP-u

Jasenko Selimović organizirao okrugli sto u Evropskom parlamentu o investicijama u BiH Evropska komisija je predstavila plan i prioritete za naredne godine

Jasenko Selimović, švedski zastupnik u Evropskom parlamentu, jučer je organizirao okrugli sto o temi "Investicije u BiH: Prioriteti i sadašnje stanje".

Učestvovali su predstavnici USAID-a, Švedske agencije za razvoj, Mikela Matuela (Michela Matuella), kao direktorica iz Odjela za susjedstvo i proširenje, zadužena za Bosnu i Hercegovinu te Kosovo, kao i Senad Šantić, mostarski poduzetnik i direktor informatičke kompanije ''ZenDev''.

Evropska komisija je predstavila plan i prioritete za naredne godine, dok su USAID i SIDA predstavili uspješne programe u BiH, a tiču se samozapošljavanja, izgradnje infrastrukture, ali i saradnje između agencija i institucija u BiH i Švedskoj.

Sastanku je prisustvovao i zastupnik Franc Bogovič, koji je govorio o EU fondovima i njihovoj koristi za razvoj zemalja i pretpristupnom periodu. Naveden je čest nedostatak političke volje ili koordinacije te administrativne komplikacije, ali i korupcija, to su, također, bile teme koje su ukazale na težu stranu bosanskohercegovačke politike i društva.

Drugi dio večeri organizirano je prikazivanje filma "Laku noć, Sarajevo", priča sarajevskog novinara Slobodana Bobana Minića, novinara Radija Sarajevo. 

U filmu autor govori o životu u Sarajevu pod opsadom i njegovom radu kao ratnom novinaru. Producent i reditelj dokumentarca Eduardo Marin i Olivier Algor su govorili o tome kako je film nastao te su pročitali pismo koje je Minić poslao.

Prikazivanju filma su prisustvovali visoki evropski zvaničnici, predstavnici ambasada, zastupnici te predstavnici nevladinog sektora.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH