BRISEL Švedski zastupnik u EP-u

Jasenko Selimović organizirao okrugli sto u Evropskom parlamentu o investicijama u BiH

Evropska komisija je predstavila plan i prioritete za naredne godine

Avaz.ba
06.12.2018 08:45

S okruglog stola u Briselu

Jasenko Selimović, švedski zastupnik u Evropskom parlamentu, jučer je organizirao okrugli sto o temi "Investicije u BiH: Prioriteti i sadašnje stanje".

Učestvovali su predstavnici USAID-a, Švedske agencije za razvoj, Mikela Matuela (Michela Matuella), kao direktorica iz Odjela za susjedstvo i proširenje, zadužena za Bosnu i Hercegovinu te Kosovo, kao i Senad Šantić, mostarski poduzetnik i direktor informatičke kompanije ''ZenDev''.

Evropska komisija je predstavila plan i prioritete za naredne godine, dok su USAID i SIDA predstavili uspješne programe u BiH, a tiču se samozapošljavanja, izgradnje infrastrukture, ali i saradnje između agencija i institucija u BiH i Švedskoj.

Sastanku je prisustvovao i zastupnik Franc Bogovič, koji je govorio o EU fondovima i njihovoj koristi za razvoj zemalja i pretpristupnom periodu. Naveden je čest nedostatak političke volje ili koordinacije te administrativne komplikacije, ali i korupcija, to su, također, bile teme koje su ukazale na težu stranu bosanskohercegovačke politike i društva.

Drugi dio večeri organizirano je prikazivanje filma "Laku noć, Sarajevo", priča sarajevskog novinara Slobodana Bobana Minića, novinara Radija Sarajevo. 

U filmu autor govori o životu u Sarajevu pod opsadom i njegovom radu kao ratnom novinaru. Producent i reditelj dokumentarca Eduardo Marin i Olivier Algor su govorili o tome kako je film nastao te su pročitali pismo koje je Minić poslao.

Prikazivanju filma su prisustvovali visoki evropski zvaničnici, predstavnici ambasada, zastupnici te predstavnici nevladinog sektora.

NA VRH