SARAJEVO Završena konstituirajuća sjednica Parlamenta BiH

Borjana Krišto predsjedavajuća, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović zamjenici

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH uručeni certifikati poslanicima koji su osvojili mandate

S. DEGIRMENDŽIĆ

Sarajevo: Poslanici odbijaju primiti certifikate CIK-a

Foto: A.Durgut


14.45

Predstavnički dom imenovao je Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara, u koju je imenovan po jedan predstavnik iz svake stranke u Predstavničkom domu.

To su Halid Genjac (SDA), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH), Branislav Borenović (PDP), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinović (SDP), Dragan Mektić (SDS), Predrag Kojović (NS), Edita Đapo (SBB), Aida Baručija (NB), Jasmin Emrić (A-SDA), Mirsad Kukić (PDA), Nenad Nešić (DNS) i Jakov Galić (SP).

Ovim imenovanjem konstituirajuća sjednica Doma je i okončana.

14.11

Obavljeno je glasanje u drugom krugu za Nermina Nikšića. Za prvog zamjenika glasalo je 15 poslanika, protiv je bilo 21, a suzdržana su bila četiri poslanika.

Nakon toga je potvrđen izbor Zvizdića za prvog zamjenika, i obavljeno je glasanje za drugog zamjenika. Na tu poziciju izabran je Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

13.50

Alma Čolo, zastupnica SDA, pozvala se pri glasanju u drugom krugu na povredu Poslovnika, međutim, na to da se pozvala na potpuno pogrešan član Poslovnika upozorio je Damir Arnaut, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Čolo je priznala da je pogriješila, uz opravdanje da je ''Arnaut mlađi, pa bolje vidi“, što je izazvalo smijeh u sali.

Arnaut je, također, ukazao na to da je privremena predsjedavajuća već donijela odluku o glasanju u drugom krugu i da se zastupnica Čolo ne može upuštati u raspravu s predsjedavajućom.

Potom je Čolo, nakon što je sama za sebe konstatirala da „ne vidi“, kazala da bi privremena predsjedavajuća trebala ponoviti ukoliko je donijela neku odluku „za one koji ne čuju dobro“.

Arnaut je citirao još nekoliko odredbi Poslovnika, između ostalog, i tu da se u toku glasanja ne može niko javljati za riječ, a što je učinio poslanik SDA Adil Osmanović.

Svaka daljnja rasprava o tome treba li se o kandidatima i Nikšiću i Zvizdiću glasati u drugom krugu prekinuta je odlukom privremene predsjedavajuće Nade Mladine da predloži pauzu u trajanju od 15 minuta.

13.39

Trenutno je u Predstavničkom domu rasprava o tome je li povrijeđen Poslovnik Doma i treba li se uopće glasati u drugom krugu. 

13.34

Za Zvizdića kao prvog zamjenika predsjedavajućeg glasala su 23 zastupnika, 17 je bilo protiv, a suzdržanih dvoje.

Iz FBiH za Zvizdića je bilo 13 zastupnika, a 15 ih je bilo protiv.

Za Nikšića je glasalo 17 zastupnika, protiv je bilo njih 16, a suzdržanih devet.

Iz FBiH za Nikšića je u prvom krugu glasalo 15 zastupnika, a devet protiv.

Odlučeno je da se ide u drugi krug kod glasanja za Nermina Nikšića za prvog predsjedavajućeg.  

13.27

Predstavnički dom izabrao je za predsjedavajuću Doma Borjanu Krištu iz HDZ-a BiH.

Za njen izbor glasalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam, a suzdržanih sedam poslanika.

13.25

Nakon polusatne pauze, nastavljena je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH. Privremena predsjedavajuća ponovila je imena predloženih kandidata za predsjedavajućeg Doma i njegovu dvojicu zamjenika.

12.45

S obzirom na to da prema Poslovniku Doma predsjedavajući ne može biti iz reda istog naroda, kao što je predsjedavajući Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara, to znači da predsjedavajući Doma mora biti neko iz reda hrvatskog naroda.

Prvi zamjenik će biti iz reda bošnjačkog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Nikola Lovrinović predložio je u ime Kluba HDZ-a BiH u Kolegij Doma Borjanu Krišto, koju je predložio i za predsjedavajuću Doma.

Snježana Novaković-Bursać, u ime Kluba SNSD-a, za člana Kolegija odnosno drugog zamjenika predložila je Nebojšu Radmanovića.

Adil Osmanović, u ime Kluba SDA, predložio je Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Saša Magazinović, u ime Kluba SDP-a, predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Magazinović je uz prijedlog dostavio 15 potpisa zastupnika.

Nakon što su klubovi iznijeli svoje prijedloge, Staša Košarac zatražio je, u ime Kluba SNSD-a, pauzu od pola sata.

12.00

Počela je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj su novoizabrani zvaničnici položili zakletve i preuzeli certifikate.

Poslanici su uz sljedeće riječi dali i zakletvu:

- Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti; poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini; štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana - stoji u zakletvi koju su položili.  

11.50

Dragan Mektić iz SDS-a kazao je da je CIK ozbiljno narušio izbore u BiH te da će oni biti odgovorni za sve ono što se bude u narednom periodu dešavalo u BiH.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da njihovo odbijanje da prime certifikate od članova CIK-a predstavlja izraz njihovog nezadovoljstva prema odnosu izborne administracije prema svim prigovorima o izbornoj krađi.

Magazinović je rekao, da je CIK prihvatio zahtjev za ponovnim brojanjem, današnji sastav Predstavničkog doma bio bi skroz drugačiji.

Ovo je prvi put da izabrani zvaničnici ne žele primiti certifikate od CIK-a.

11.49

Borislav Borenović kazao je da je najveća simbolika uručivanja certifikata u tome što desetak poslanika, među kojima su oni iz SDP-a i PDP-a, nisu htjeli primiti certifikate iz ruku članova CIK-a. On je kazao da je PDP na ovaj način htio iskazati svoje nezadovoljstvo odnosom CIK-a prema izbornim krađama i nizu prigovora koje je ta stranka uputila, a na koje se CIK nije obazirao.

11.45

Kandidati za predsjednika Predstavničkog doma su Nermin Nikšić, Denis Zvidzdić, Nebojša Radmanović i Brojana Krišto.

11.26

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je svečano uručenje certifikata poslanicima koji su osvojili mandate u Predstavničkom domu PSBiH na izborima 7. oktobra.

Članovi Centralne izborne komisije BiH trebali bi uručiti ukupno 42 certifikata, koliko broji, naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić i Adil Osmanović su poslanici SDA.

Iz koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH mandate su dobili Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto.

Iz SDP-a u Parlament BiH ušli su Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić.

DF će u Parlamentu BiH predstavljati Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš.

Iz SBB-a u Predstavnički dom ušli su Damir Arnaut i Edita Đapo.

Naša stranka će imati dva poslanika, i to Predraga Kojovića i Mirjanu Marinković–Lepić.

Fuad Kasumović izabrani je poslanik Nezavisnog bloka, koji se odrekao ovog mandata te će, umjesto njega, u poslaničku klupu Aida Baručija, dok će Mirsad Kukić predstavljati PDA.

Jasmin Emrić ponovo će biti poslanik A-SDA.

Iz Republike Srpske SNSD će imati šest poslanika, i to Nebojšu Radmanovića, Stašu Košarca, Vojina Mitrovića, Dragana Bogdanića, Nenada Stevandića i Snježanu Novaković-Bursać.

SDS će imati dva poslanika Dragana Mektića i Mirka Šarovića, dok je Obren Petrović u međuvremenu prešao u SNSD, a u izbornu utrku je ušao kao član SDS-a.

PDP će imati dva mandata koja su osvojili Branislav Borenović i Mira Pekić.

DNS će predstavljati Nenad Nešić, dok je Jakov Galić iz Socijalističke partije.

Predstavnički dom PSBiH broji 42 poslanika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz RS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 poslanika.

Nakon uručenja certifikata, trebala bi biti održana i konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH.

Više o:

PSBiH CIK BiH
NA VRH

Podijeli članak na