SARAJEVO

Džaferović o Dodikovom potezu: Nikad neću pristati da se ukloni zastava BiH

Džaferović: Osudio ovaj Dodikov potez. M. Kadrić

Avaz.ba

11.12.2018

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, otkazao je danas radni sastanak u zgradi Predsjedništva.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda održao je povodom toga konferenciju za medije, na kojoj je osudio takav Dodikov potez.

Dodik je, navodno, insistirao da se iz sale, gdje su trebale biti održane konsultacije, ukloni zastava BiH.

- Naravno da to nisam prihvatio i nikada neću prihvatiti da se zastava BiH iznese iz Predsjedništva - rekao je Džaferović.

Dodao je da je u toku dana stigao i novi zahtjev, a to je da se pored zastave BiH nađe i zastava RS. 

- U skladu za Zakonom o zastavama, u Predsjedništvu može biti samo zastava BiH. Dodik je otkazao konsultacije nakon toga, onda je bez dogovora zakazao konsultacije u pisanoj formi. Zatražio je da do sutra stranke dostave prijedloge imena mandatara za Vijeće ministara. To je urađeno bez konsultacija sa mnom. To se dešavalo od petka do danas. Imao sam potrebu da krenem iz ove zgrade, da dam izjavu, evo, to je ta izjava - rekao je Džaferović.

Naveo je da se ovdje radi o nepoštovanju zakona.

- Mi bi valjda trebali biti prvi ovdje i primjer drugima kada je u pitanju poštovanje zakona - rekao je Džaferović.

Za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva BiH u sali 30.

- Ta sjednica treba biti u ambijentu kao i do sada. Sala 30, zastava BiH. Imate tu sliku, tu se ništa neće promijeniti i ne može se promijeniti, što se mene tiče - poručio je Džaferović.

U 12 sati 12. decembra zakazane su i konsultacije u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika. Džaferović je rekao da će prisustvovati, iako zna da je tamo zastava RS.

- Te zastave su i ranije bile u kabinetima, to nije problem. Govorim samo o prostorijama u kojima se predstavlja BiH, u kojima se održavaju službene sjednice, sastanci. Potpuno je jasno da na tim mjestima pored zastave BiH ne može biti nijedna druga zastava - istakao je član Predsjedništva BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, odgovorio je da on nije zadužen za to.

- Postoje institucije koje se bave provođenjem zakona, ja nisam zadužen za to. Svako neka radi svoj dio posla - rekao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.