ODNOSI

Predsjedavajući Zvizdić u Briselu na sastanku čelnika zapadnog Balkana

On je istakao značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa

Avaz.ba

19.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na poziv visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini (Federica Mogherini), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Briselu sastanku čelnika zapadnog Balkana. 

Tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić je istakao značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja.

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, s posebnim osvrtom na socioekonomske reforme.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona zapadnog Balkana, kao i Evropske unije s našim regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljnjem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti i istaknuo neophodnost poštivanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, s fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduvjet daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno nego i cjelokupnog regiona i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije te komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.