BOSNA I HERCEGOVINA

Radnici bolnice u Istočnom Sarajevu prijete štrajkom, uskoro posjeta ministra

Tatjana Jovičić, predsjednica štrajkačkog odbora, ranije je podsjetila da su se osnivač i poslodavac obavezali da do danas isplate 300.000 KM

Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite RS. Arhiv

Fena

24.12.2018

Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite RS, uskoro će posjetiti bolnicu "Srbija" u Istočnom Sarajevu, čiji štrajkački odbor očekuje isplatu obaveza prema radnicima, čime bi bio izbjegnut štrajk u toj zdravstvenoj ustanovi.

Iz entitetskog resornog ministarstva podsjećaju da su radnicima isplaćene dvije plaće, kako je dogovoreno.

- Ministar Šeranić uskoro će posjetiti tu zdravstvenu ustanovu kako bi s predstavnicima Sindikata sagledao trenutno stanje i razgovarao s ciljem pronalaženja zajedničkih rješenja za nesmetano funkcioniranje bolnice u narednom periodu, u najboljem interesu zdravstvenih radnika i pacijenata - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Radnici su održali sastanak u bolnici, jer, kako se dodaje u saopćenju, rukovodstvo te ustanove nije dostavilo hronološki plan isplate naknada (za rođenje djeteta, smrt člana porodice itd.), a na osnovu prethodno sklopljenog sporazuma o mirnom rješavanju spora od 3. decembra ove godine.

Tatjana Jovičić, predsjednica štrajkačkog odbora bolnice u Istočnom Sarajevu, ranije je podsjetila da su se osnivač i poslodavac obavezali da do danas isplate 300.000 KM za naknade radnicima koje se ne odnose na plaće i doprinose.

- Ako toga ne bude do kraja godine, ne odustajemo od štrajka - rekla je Jovičić novinarima.

Kaže da doprinosi zaposlenima u bolnici "Srbija" nisu isplaćeni više od osam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.