REAKCIJE

Svjetski mediji o stanju u Banjoj Luci: Bosanski Srbi uhapsili čovjeka koji je demonstrirao zbog smrti sina

Članak pod naslovom "Bosanski Srbi uhapsili čovjeka koji je demonstrirao zbog smrti sina"

Avaz.ba

25.12.2018

"The New York Times" izvještavao je o dešavanjima u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, vezano za hapšenje roditelja brutalno ubijenog Davida Dragičevića.

Članak pod naslovom "Bosanski Srbi uhapsili čovjeka koji je demonstrirao zbog smrti sina". Informacije o ovom događaju prenijeli su brojni svjetski i regionalni mediji. Dok bosanskohercegovački mediji o stanju u Banjoj Luci izvještavaju iz minute u minutu, regionalni i svjetski mediji su prenijeli najvažnije vijesti iz Banje Luke. 

"Jutarnji list" piše: "Mučne scene iz središta Banje Luke nakon privođenja roditelja Davida Dragičevića: Sve puno specijalaca i prosvjednika, u više navrata došlo do tučnjave".

"Index.hr" prenosi: "Uhićeni roditelji ubijenog Davida, majka puštena. Građani se tuku s policijom". 

"Blic.rs" je pisao: "Protest zbog smrti mladog Banjalučanina Davidov otac: “Tražim samo istinu! Moj sin je ubijen!“

U kratkom izvještaju "The New York Times" piše da je došlo do "porasta tenzija u dijelu Bosne pod kontrolom Srba nakon što je policija u utorak uhapsila čovjeka čije je traganje za istinom o smrti svoga sina izazvalo višemjesečne antivladine proteste".

Na kraju teksta se zaključuje kako pokret "Pravda za Davida" traži istinu o smrti 21-godišnjeg Davida koja se dogodila u martu te da je policija na početku saopćila da je u pitanju samoubistvo, ali da porodica insistira na tome da je on ubijen". 

Svjetske agencije  konstatiraju da su protesti zbog smrti Davida Dragičevića privukli hiljade ljudi i podstaknuli šire nezadovoljstvo korupcijom te "crnim ekonomskim prognozama". 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.