ZENICA Pregovori tokom vikenda

Senaid Begić neće biti kandidat SDP-a za mandatara nove Vlade ZDK

Centralna izborna komisija ovjerila liste kandidata

Fena
03.01.2019 15:02

Senaid Begić

Foto: Fena

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Senaid Begić neće biti kandidat te partije i koalicije sedam stranaka za mandatara nove Vlade ZDK, kazao je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić. 

Begić je na sjednici Predsjedništva KO SDP-a ZDK početkom prošle sedmice dobio podršku 10 od 12 općinskih organizacija te stranke, ali još niko nije donio 18 potpisa za mandatara Vlade ZDK.

- Mislim da su bili neki pregovori tokom vikenda, to je informacija kojom ja raspolažem. Tako da će se taj proces sada maksimalno ubrzati. Očekujem da bi se u prvoj polovici januara mogao pojaviti mandatar s 18 potpisa i da se onda uđe u taj proces izbora mandatara i nove vlade. Prilično sam siguran da će SDP ponuditi mandatara, ali da to neće biti Senaid Begić. Ovo je neformalno, ali prilično pouzdano - kaže Sarajlić, koji dodaje da je lično razgovarao s Begićem, koji mu je u tom razgovoru izrazio želju da ne bude kandidat za mandatara.

Sada je, ističe Sarajlić, na strukturama SDP-a da odluče koga će ponuditi kao kandidata za mandatara, ali da on smatra kako će i proces izbora mandatara, a možda nove Vlade ZDK ipak završiti u januaru. Sarajlić smatra da koalicija SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, koja ima 21 od 35 mandata u Skupštini ZDK, nije upitna te da će ponuditi kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Centralna izborna komisija ovjerila je liste kandidata iz ZDK za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pa sada više nema prepreka za sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, sa samo tom jednom tačkom dnevnog reda, čime bi bio otkočen i proces izbora mandatara i nove Vlade ZDK.

- Kolegij će biti ovih dana, a od političke volje unutar Kolegija zavisit će kada će biti zakazan nastavak sjednice s ovom tačkom. Ja se nadam, tako sam i predvidio, da to bude 10. januara. Dan gore ili dolje, o čemu će odluku donijeti Kolegij. Mislim da bismo mogli birati među prvim kantonima koji je završio taj proces - ističe Sarajlić, koji dodaje da su bili prvi kanton kojem je CIKBiH ovjerio 11 kandidatskih lista.

Liste iz Skupštine ZDK su predložili: Ramo Isak (A-SDA), Edin Arnaut (DF), Meldina Ugarak (SBB), Jasmin Duvnjak i Ćazim Huskić (SDA), Amer Ahmić (Nezavisni blok) i Jasminko Kapić (SDP), koji će se boriti za tri mjesta namijenjena za Klub Bošnjaka.

Za jedno mjesto za Klub Hrvata borit će se Vlasta Kalas (DF), Ivo Tadić (HDZ) i Vedran Kaser (SDP), a jedini zastupnik i kandidat za Klub Srba bit će Mladen Simić (SDP). Skupština ZDK nema zastupnika iz reda ostalih pa ta pozicija neće biti ni popunjena iz tog kantona.

NA VRH