MISTERIJE

Izet Redžić: Još se nadam istrazi o ubistvu mog brata Sulejmana

Misteriozna smrt uglednog profesora iz Sarajeva nikad nije razriješena, a njegov brat kaže da bi, da nije vidio rahmetlijino tijelo, možda i povjerovao u zvaničan nalaz smrti

Lapišnica: Mjesto gdje je pronađeno tijelo profesora Redžića izuzetno je nepristupačno

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

8.1.2019

Šest godina navršilo se jučer otkako je iz svog doma u Sarajevu izašao profesor Sulejman Redžić i živ se više nije vratio. Njegovo tijelo pronađeno je nakon petnaestak dana u rejonu Lapišnice, u blizini puta Sarajevo - Pale. 

Od tada do danas, smrt akademika Redžića, jednog od najvećih intelektualaca u BiH, obavijena je misterijom. Neprobojni veo tajne nije skinut s ovog slučaja uprkos tome što je, prema zvaničnom nalazu patologa Hamze Žuje, uzrok smrti infarkt krvnih sudova.

Brojna pitanja

Izet Redžić, jedan od braće rahmetli akademika Redžića, u razgovoru za „Avaz“ u povodu ove tužne godišnjice, kaže da bi on možda povjerovao u Žujin nalaz da nije vidio tijelo rahmetlije.

- Znam šta sam vidio i ne mogu vjerovati u taj zvanični nalaz. Ali, evo, ni nakon šest godina nama niko ništa ne govori, niti ima novih informacija. Ubijeđen sam da je moj brat ubijen i nadam se da će ovaj slučaj jednog dana ponovo biti otvoren i da će biti utvrđena istina o smrti mog brata. Sada je to, nažalost, iz nekih razloga nemoguće - kaže Izet Redžić.

Izet Redžić s majkom: Rahmetli Hasema nije dočekala istinu o smrti sina

Dodaje da ne želi govoriti o tome zašto je nemoguća nova istraga, ali ističe da nije stao u potrazi za istinom. Išao je čak i u Banju Luku, jer je tijelo pronađeno na području Republike Srpske.

Izet Redžić nada se da će doći vrijeme kada će dobiti odgovore na brojna pitanja koja punih šest godina muče njega i njegovu porodicu. Na njih je uzalud pet godina čekala i majka braće Redžić, rahmetli Hasema, koja je umrla prošle godine ne dočekavši istinu o gubitku nikad prežaljenog sina.

Vrijeme smrti

Izet Redžić kaže da do danas nema logičnog objašnjenja o tome šta je njegov brat radio usred zime na mjestu desetak kilometara udaljenom od kuće i zašto je njegova jakna pronađena dvadesetak metara od tijela. On nije dobio odgovor ni na pitanje gdje su nestali kamera i mobitel koje je rahmetli Sulejman nosio sa sobom.

- Sve su to nejasnoće koje ni do danas nisu razjašnjene, a niko nam nije zvanično saopštio vrijeme smrti, pa mi godišnjicu obilježavamo na dan kada je rahmetli Sulejman pronađen, 21. januara - kaže Izet Redžić.

Iako je ubijeđen da je njegov brat ubijen, Izet Redžić kaže da on ne zna zbog čega bi to neko mogao uraditi.

- Upravo zato i tražimo istragu, da se to otkrije. A ja sam ubijeđen da je on ubijen i niko me ne može razuvjeriti – uporno ponavlja Izet Redžić, čije riječi godinama nemaju odjeka kod nadležnih.

Akademikov neizbrisiv trag  

Akademik Redžić bio je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i ugledni botaničar i ekolog. Vodio je i Centar za ekologiju i prirodne resurse i bio predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, gdje je ostavio neizbrisiv trag.

Izet Redžić kaže da njegovog brata nisu svi zaboravili te da ih povremeno kontaktiraju Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Adil Kulenović iz „Kruga 99“, a kaže da ih je posjetila i ugledna profesorica svjetskog glasa Senka Mesihović-Dinarević.

Vještak u predmetima ratnih zločina

Posljednjih godina kao da se želi u zaborav potisnuti uloga akademika Redžića u određenim vještačenjima u vezi s ratnim dešavanjima u BiH.

Profesor Redžić, naime, bio je vještak u predmetu „Herenda“ vezanom uz zloglasnu parapolicijsku formaciju “Ševe” i njene zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.