SARAJEVO

Hoće li Alija Delimustafić biti pušten uz milion maraka kaucije

Prvooptuženi u predmetu "Pravda" nalazi se već u pritvoru tri godine

Sa današnjeg ročišta. S. Saletović

M. Aš.

10.1.2019

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište da se optuženom Aliji Delimustafiću, bivšem ministru policije BiH, odredi kaucija od milion maraka.

Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu "Pravda", nalazi se već u pritvoru tri godine, a da suđenje nikad nije počelo.

Kantonalni sud u Sarajevu ranije je odbio prijedlog odbrane da se brani sa slobode uz kauciju od milion maraka u ponuđenim nekretninama, ali je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo to rješenje i vratio Sudu na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo se danas usprotivilo ovom prijedlogu kazavši da nisu ispunjeni uvjeti da se Delimustafiću odredi kaucija te da nisu dostavljeni ni dokazi o imovini osoba koje su dale garanciju.

Njegov advokat Ifet Feraget kazao je da je s Tužilaštvom postignut preliminarni dogovor o visini kaucije te Sudu dostavio četiri ZK izvatka iz kojih se vidi da su ponuđene nekretnine u vlasništvu porodice Delimustafić.

- Evropsko pravosuđe u Evropi ne pamti slučaj da je neko tri godine u pritvoru, a da mu suđenje nikad nije počelo - rekao je Feraget.

Delimustafić je na kraju kazao da se pridružuje prijedlogu advokata i da mu ne pada na pamet da bježi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.