STAVOVI Ratni član Predsjedništva BiH

Kljujić pisao Plenkoviću: Prisustvo rukovodstva HDZ-a i ambasadora u Banjoj Luci najsramniji je politički čin

Bilo bi neophodno da se Vi najenergičnije distancirate od ovih zbivanja, stalno trpimo štetu od djelovanja pojedinih političkih mongoloida

Avaz.ba
11.01.2019 12:02

Kljujić: Čin kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat, ma gdje se on nalazio

Foto: Arhiv

Stjepan Kljujić, ratni član Predsjedništva BiH, pisao je Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske. 

On se osvrnuo i na činjenicu da je više političara iz redova Hrvata u BiH prisustvovalo neustavnom obilježavanju dana Republike Srpske.

- Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg ambasadora 9. januara u Banjoj Luci najsramniji je politički čin u mirovnom razdoblju. Uveličati „proslavu“ Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, čin je kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat, ma gdje se on nalazio. Istodobno, to je uvreda za sve građane u BiH - napisao je, između ostalog, Kljujić.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

- Vi niste svjesni s kolikim oduševljenjem su bosanski Hrvati doživjeli Vaše ustoličenje na mjesto predsjednika Vlade RH.

Europejac, s naglašenom uljudbenosti, na koju smo mi, Hrvati, s pravom ponosni. Isto tako sa zebnjom pratimo Vašu borbu s onom provincijalnom strujom u HDZ-u Hrvatske. Imamo puno razumijevanje za Vašu taktički postupnu bitku i za poteškoće na koje nailazite zbog dobro umrežene strukture onih koji i danas, gotovo tri desetljeća kasnije, forsiraju neopravdana stajališta, zbog kojih je cio hrvatski narod pretrpio ogromnu štetu, a mi bosanski Hrvati se danas nalazimo pred istrebljenjem. 

I dok u historiji odnos snaga na svjetskoj političkoj pozornici nije išao u korist našeg naroda, ovo od 1990. godine rezultat je subjektivnih slabosti hrvatske politike u Zagrebu - Karađorđevo i Graz. Zagreb je nasilno preuzeo „brigu“ i nad Hrvatima BiH uprkos tome što smo imali svoje političko vodstvo, program i legitimitet koji smo dobili sjajnim rezultatima na izborima 1990. godine. Ja sam uvjerljivo pobijedio na Konvenciji u Mostaru, gdje sam ponizio sve svoje političke protivnike.

Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg ambasadora 9. januara u Banjoj Luci najsramniji je politički čin u mirovnom razdoblju. Uveličati „proslavu“ Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, čin je kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat, ma gdje se on nalazio. Istodobno, to je uvreda za sve građane u BiH.

Bilo bi neophodno da se Vi najenergičnije distancirate od ovih zbivanja. Također, stalno trpimo štetu od djelovanja pojedinih političkih mongoloida. Teško je i zamisliti da jedan biskup (onaj sisački) ljubi ruku jednom osuđenom ratnom zločincu. A kada dodamo i ono što je učinio Đakić mlađi, onda se postavlja pitanje – dokle idu te hrvatske ludosti. Međutim, Milan Pupovac je vješto iskoristio ovaj čin i poistovjetio ga s općom situacijom u Hrvatskoj.

Bosanski Hrvati su vrijedan i častan narod. Posebno su nastradali 1918. godine, zatim 1945. i najzad 1992. godine. Do sada su uvijek uspijevali da se oporave i odbrane svoj životni prostor, posebno u Posavini. Međutim, danas više nema realnih izgleda za takav ishod. O njima će ostati hronike i legende koje će ih pamtiti kao vrijedne i časne ljude. Nešto slično kao o Feničanima kojih danas, također, nema.

Uprkos poteškoćama na koje nailazite, mi očekujemo Vašu energičnu reakciju i da, kao nikada ranije, jasno i glasno kažete kako oni koji su prisustvovali sramnom događaju u Banjoj Luci nemaju Vašu podršku.

Želim Vam da istrajete u Vašoj političkoj misiji, kao i dobro zdravlje - napisao je Kljujić.

NA VRH