SVEČANOST

Dodik na božićnom prijemu u Istočnom Sarajevu: RS je računala na opstrukciju na nivou BiH

S.D.

15.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, organizirao je danas u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu prijem povodom pravoslavnog Božića, koji se inače obilježava 7. januara. 

Obraćajući se prisutnima, Dodik je kazao da je božićni prijem priredio da bi se pokazala sabornost srpskog naroda, privrženost miru i stabilizaciji, privrženost dobrim odnosima prema ljudima i svemu onome što praznici koji su proslavljeni iskazuju gotovo kod svih religija i naroda koji žive u BiH.

On je rekao i da je BiH pred velikim izazovima, pri čemu Republika Srpska ne želi bilo šta osim odbrane svog ustavnog položaja koji je jasno definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Mi se držimo tog dokumenta i smatramo da je u svim civiliziranim demokratskim zemljama svijeta veoma važno poštovanje najvišeg akta te zemlje - rekao je Dodik.

Ističući potrebu odlaska visokog predstavnika i stranih sudija iz BiH, Dodik je naglasio da evropski put ne smije biti uvjetovan pitanjima u vezi s NATO-om.

Prisutnima se obratio i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je ocijenio kao historijski događaj božićni prijem u Istočnom Sarajevu koji je organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, naglasivši da su Božić i Nova godina praznici radosti koje treba živjeti zajednički. 

Mitropolit Hrizostom rekao je da su se "izbor Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH te njegov aktivizam i energija kojom obavlja preuzete dužnosti i obaveze pozitivno odrazili na srpski narod u Sarajevsko-romanijskoj regiji i cijelom Podrinju".

Ova područja imaju potrebu za novom energijom, zamahom i idejama, a iznad svega za novim investicijama dao bi se stvorile pretpostavke za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i njegov razvoj. Ove regije treba biti od posebne nacionalne brige i staranja - smatra mitropolit Hrizostom. 

Prijemu su prisustvovali najvećim brojim zvaničnici iz manjeg bh. entiteta, među kojima predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović te premijer manjeg bh. entiteta Radovan Višković, a od zvaničnika na državnom nivou bili su parlamentarci uglavnom iz reda SNSD-a, te Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, a od međunarodnih zvaničnika u našoj zemlji prijemu su među ostalima prisustvovali ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce).

Zanimljivo je da je prijemu prisustvovala i Sonja Karadžić (SDS), kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića i vjerovatno jedina članica SDS-a koja se odazvala pozivu na Dodikov prijem. 

Prije obraćanja na prijemu Dodik je odgovarao na brojna novinarska pitanja, a o onom koje se odnosilo na NATO put BiH je kazao:

- Republika Srpska je u tom pogledu jasna - Rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti je izraz političke volje naroda i političkih predstavnika u Srpskoj, ona je usvojena u Narodnoj skupštini i jasno obavezuje sve one koji rade u ime Republike Srpske da poštuju njen akt. Tako ću se i ponašati - poštujem rezoluciju Republike Srpske, ali isto tako ne sprečavam nikakve aktivnosti u vezi s evropskim putem. 

Uprkos tome što je Ustavni sud BiH proglasio 9. januar tzv. dan RS neustavnim, Dodik je ponovio da to nije tačno. 

Odgovarajući na pitanje o tome kada će biti formirana vlast na državnom nivou, on je kazao da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Vijeća ministara BiH, ali spremni su prihvatiti odgovornost. 

Rekao je i da su ga Bošnjaci  "izigrali“ jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratska akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Dodik je istakao da nikada neće opstruirati rad Predsjedništva, kako je kazao, „za razliku od drugih, zbog čega je došlo do zastoja u predlaganju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara“.

- Uvjetovanje na nivou BiH nikada nije bilo dobro - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.  

On je poručio da je kao srpski član Predsjedništva BiH “vojnik institucija Republike Srpske i srpskog naroda i da će se tako zalagati“.

- Nudim kao srpski član Predsjedništva konstruktivan razgovor i rad u organima BiH. Mi to tražimo odmah da ne bismo imali štete i jedni i drugi i treći - dodao je Dodik.

Ističući da treba završiti provođenje izbornih rezultata, Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske smatraju da ne treba praviti vezane koalicije na nivou BiH. 

- Mi ćemo ući samo tamo na mjesta koja pripadaju srpskom narodu - rekao je Dodik, podsjećajući da je RS provela izborne rezultate i formirala vlast te izabrala i delegate u Dom naroda PSBiH.

On je naveo da će biti nastavljena dugogodišnja uspješna saradnja s nekim strankama, kao što je HDZ, ali da to ne znači opstrukciju saradnje s bilo kojim drugim političkim partijama.  

Podsjećajući da je na izborima jasno definirana reprezentativnost srpskog i hrvatskog naroda, Dodik je rekao da se sada očekuje razrješenje odnosa unutar bošnjačke političke elite.

Na pitanje novinara kada će Predsjedništvo BiH uputiti Hrvatskoj pismo u vezi s bh. imovinom u toj zemlji koju Hrvatska nije vratila te je iznajmljuje, Dodik je kazao da unutar Predsjedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne riješi, spreman je uvesti reciprotitet. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će se susresti s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji će doputovati ove sedmice u službenu posjetu Srbiji.

Dodik je rekao da u Beograd ne putuje u svojstvu člana Predsjedništva BiH, ali je pozvao druga dva člana Predsjedništva da kažu imaju li kakve sugestije o čemu bi sve on trebao razgovarati s Putinom. 

- Želim da sarađujem s EU, SAD, ali i veoma intenzivno s Rusijom, Kinom i svim važnim zemljama svijeta. Mi nemamo taj komoditet da budemo svrstani, moramo da budemo oni koji su otvoreni za sve moguće inicijative - zaključio je Dodik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.