STAVOVI

Dodik: Neće biti rata, nisam ni američki ni ruski igrač

Smatra da nema šanse da Bosna i Hercegovina postane građanska jer je nemoguće tako nešto nametnuti

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

23.1.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata, bez obzira na to kakve će političke odluke biti donošene i da će se zalagati za to da bude zadržana mirna atmosfera.

Dodik je istakao da nije ni američki ni ruski igrač, već igrač srpskog naroda kojem jedino odgovara i čije interese zastupa.

- Pokušavam da sa svima konstruktivno radim, i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i sa svakim drugim. Mi smo suviše mali da bi mogli da budemo svrstani na nečiju stranu. Jasno je da treba da imamo komunikaciju sa drugima - rekao je Dodik za TV N1.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije što, za razliku od mnogih drugih, sluša ono što mu kaže.  

- Putin nikada nije govorio ni o kakvoj secesiji, uvijek je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i međunarodni ugovor - rekao je Dodik.

Dodik je istakao i da se na američkoj crnoj listi nalazi zbog toga što je podržavao kandidaturu Donalda Trampa (Trump) za predsjednika SAD. 

- Amerikancima ne odgovara ono što mislim - kaže Dodik. 

Ističući da zna kolika je moć SAD, Dodik je poručio da to ne znači da bi on zbog prijetnji sa strane mogao promijeniti svoj bazični stav.

- Radije se neću baviti politikom, nego biti podanik bilo koje politike, pa i Putinove - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik smatra da nema šanse da BiH postane građanska jer je nemoguće tako nešto nametnuti.

- Šta rade visoki predstavnici, nego pokušavaju da nametnu neki bosanskohercegovački identitet - upitao je Dodik, konstatujući da se Hrvati tako osjećaju onoliko koliko im treba, a Srbi uopšte nemaju taj identitet.

Predsjedavajući Predsjedništva istakao je da niko iz RS muslimanima nije osporio da se nazovu Bošnjacima. 

- A nama se stalno osporava da smo Srbi. Ja sam Srbin, ne može se to promijeniti. Nisam Bosanac i niko me ne može natjerati da prihvatim taj identitet - rekao je Dodik. 

Navodeći da je njegova domovina RS, a otadžbina Srbija, Dodik je ponovio da nema ništa prirodnije nego da srpski narod u RS i Srbiji bude zajedno.

On je naveo da je ranije imao povjerenja u međunarodnu zajednicu, ali da je promijenio stav kada se uvjerio da su to obični spekulanti, a znatan broj njih hohštapleri koji su u BiH pokušali da nametnu neke istine.  

Dodik je istakao da svaki Srbin koji je bilo šta loše i protivzakonito učinio u toku rata treba za to da odgovara, ali da političko Sarajevo nije spremno da kaže isto to.

Kada bi to rekli, onda bi Naser Orić morao biti u zatvoru - rekao je Dodik. 

On je poručio da neće sa druga dva člana Predsjedništva obići sva stratišta naroda u BiH, jer ne želi da bude "karikatura i da se slika".

To ne znači ništa. Ja sam bio u Srebrenici, a član Predsjedništva BiH Šefik Džeferović nikada nije bio u Jasenovcu - naveo je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da su se narodi u BiH razišli i da je zemlja podijeljena.

Dodik je ponovio da kada je on negdje prisutan, tu treba da bude i zastava RS, jer je njegov primarni identitet RS. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.