BANJA LUKA

Dodik i predsjednici stranaka potpisali zajedničku izjavu: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejtonski sporazum

Sastanku su prisustvovali Borenović, Radmanović, Pavić, Stevandić, Stevanović, Čavić i Govedarica

S današnjeg sastanka. G. Dakić

G. DAKIĆ

24.1.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika održao je danas sastanak s predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS u zgradi Vlade RS u Banjoj Luci.

Dodik je sazvao sastanak lidera svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva RS.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Dodik je nakon sastanka rekao da su svi predstavnici političkih partija potpisali zajedničku izjavu. Ponovio je da najava apelacije SDA o imenu Republike Srpske predstavlja udar na Ustav i Dejtonski sporazum.

On je dodao da je zahvalan svim učesnicima što su se odazvali ovom sastanku te da su, nakon rasprave, došli do zajedničke izjave.

- Bez RS, nema današnje BiH. Izražavamo potpuno nepovjerenje prema Ustavnom sudu BiH. Tražit ćemo održavanje posebne sjednice NSRS o daljnjem statusu RS. Sve naše aktivnosti zavisit će od daljnjih antidejtonskih poruka. Nikakvo davanje roka RS ne dolazi u obzir. To odbacujemo. RS ćemo zaštiti na najbolji način. Nećemo dozvoliti da se naše ime i prezime skrnavi. Jedinstveno djelovanje svih faktora u RS je najbolji odgovor na napad na RS. Klub srpskog naroda u Domu FBiH nikada nije popunjen. U RS se na poziciji predsjednika Ustavnog suda RS nalazi Bošnjak, a Bošnjak je i glavni tužilac i mi smo taj dogovor ispoštovali. FBiH taj dogovor nikada nije ispoštovala - potcrtao je Dodik.


Dodao je i da vidi nervozu kod predlagača apelacije jer, kako je rekao, ne mogu izabrati ili održati vlast u FBiH.

Vukota Govedarica kazao je novinarima nakon sastanka da u svakom trenutku moraju zaštititi RS, kako ime tako i prezime.

- Treba biti razuman i odgovoran. U tom prvom koraku mi upozoravamo da je ugrožena ustavna pozicija BiH i da je ugrožen Dejton. Današnji stav Bakira Izetbegovića pokazuje da pravljenjem malog problema mogu riješiti veliki problem. Koketiranje sa SDA nikome neće dobra donijeti - kazao je Govedarica.

Borenović je istakao da su nakon dužeg vremena sjeli zajedno i razgovarali o antiustavnom djelovanju SDA.

- Iako je dan ranije SNSD razgovarao sa SDA, vidjeli smo da je SDA u roku od 24 sata zapalila vatru. To dokazuje da njih ne interesira ništa osim međunacionalnih tenzija. Političke stranke u RS spremne su da izađu i s konkretnijim zaključcima. Postoji velika saglasnost da se sa strankama kao što je SDA ne treba razgovarati. Stranka koja podriva ustavno uređenje BiH ne treba imati potpredsjednika NSRS. SDA je izazvala u ovih nekoliko sati politički haos i time preuzima odgovornost za te političke potrese. RS je trajna, neupitna ustavna kategorija koju niko ne smije derogirati. SDA nije željela dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima - zaključio je Borenović.

Čavić je naglasio nakon sastanka da su Dejton i pravda na strani RS.

- Ustavni sud BiH ne djeluje po pravdi, već po političkim pritiscima. Ovo je maskiranje nemogućnosti formiranja vlasti u BiH i FBiH. Ovakva pitanja su uvijek iznad nas. Pozivamo garante Dejtona da zaštite dejtonsku BiH od SDA. Venecijanska komisija 2004. godine nije problematizovala ime RS, ali je sada to ime opet problematizovala SDA - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.