ISTRAŽUJEMO

Od novca koji su šverceri „obrnuli“ lani, moglo se sagraditi 80 vrtića u cijeloj zemlji

Udio crnog tržišta duhana u odnosu na legalno iznosi visokih 54 posto i ubjedljivo je najveći u široj regiji

Iako su presječeni značajni lanci šverca, duhan i dalje itekako prisutan na crnom tržištu

B. TURKOVIĆ

1.2.2019

Gubici u državnim prihodima Bosne i Hercegovine prouzrokovani kontinuiranim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine duhanskih proizvoda, narasli su na više od 500 miliona KM samo u 2018., odnosno 1,3 milijarde KM u posljednje tri godine. To je procjena duhanske industrije na osnovu podataka kojima raspolaže, odnosno prema svim dostupnim javnim i ekonomskim pokazateljima. Kako kažu, udio crnog tržišta duhana u odnosu na legalno iznosi visokih 54 posto i kao takav je ubjedljivo najveći u široj regiji.

Prevedeno u kontekst infrastrukturnih projekata, ilustrativno navode da je samo lani BiH izgubila porez u vrijednosti od 30 kilometara autoputa! O obimu drugih investicijskih projekata koji su mogli biti realizirani tim novcem, a koji bi donijeli nova radna mjesta, možda dovoljno govori uporedba s visinom stranih investicija. U 2017., naime, registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja u BiH, u prvih šest mjeseci 2018. godine 452 miliona maraka. U prijevodu, BiH je na švercu duhana izgubila pola iznosa koji budu uloženi u našu zemlju.

Privredno čudo

Na osnovu pregleda vijesti o otvorenim fabrikama, visini investicija i radnika koje su u posljednjim godinama zaposlile, lako se može zaključiti da je sa 500 miliona maraka moglo biti napravljeno pravo privredno čudo. Mogle su, primjerice, biti napravljene tri vjetrolektrane: lani je u rad puštena VE Mesihovina, jedna od najvećih u ovom dijelu Evrope, čija je vrijednost oko 165 miliona KM.

Nadležne institucije oduzele veoma mnogo duhana koji se tek trebao prometovati nacrno

Koliko je vrtića i škola moglo biti otvoreno? Sedamdeset-osamdeset zasigurno, ako se uzme u obzir da je, primjerice, nedavno u Sarajevu otvorena velika, savremeno opremljena škola s vrtićem i sportskom dvoranom koja je koštala oko 6,5 miliona maraka.

Pokuša li se, primjerice, 500 miliona izgubljenih lani pretočiti u broj penzija, invalidnina, dječijih doplataka ili drugih socijalnih davanja, dođe se do brojki s dosta nula, koje bi itekako popravile stanje u državnoj kasi. Također, i po nekoliko puta su se samo mogli anulirati deficiti od desetina miliona maraka u penzijskim fondovima.

Zelena granica

Govoreći o ovoj temi, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH podsjećaju da je rastom akciza došlo do smanjenja izdanih akciznih markica kojima se obilježavaju duhan i duhanske prerađevine. Potcrtavaju da se protiv nelegalne prodaje moraju boriti sve nadležne agencije u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Ja mogu iznijeti podatke kojima raspolaže UIO, ali svakako u cijelu priču treba uključiti i Graničnu policiju BiH, koja ima nadležnost za kontrolu „zelene granice“, te nadležne entitetske ispektorate u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, kao i u Brčko distriktu. UIO je značajan naglasak dala na kontrolu prodaje duhana i duhanskih prerađevina na tržištu BiH. Širom BiH službenici UIO u saradnji sa SIPA-om i nadležnim MUP-ovima provodili su aktivnosti na terenu. Tokom 2018. godine ukupno je oduzeto duhana i cigareta koji su prodavani na crnom tržištu u BiH u vrijednosti od 1.747.426 KM - objašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO za komunikacije i međunarodnu saradnju.

Kovačević: Moraju se boriti sve nadležne agencije

Prema njegovim riječima, potrebno je naglasiti da su ovlašteni službenici Sektora za provođenje propisa, shodno krivičnom zakonodavstvu, u prethodne tri godine sačinili 36 izvještaja za počinjeno krivično djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (cigarete, rezani duhan...), s prijavljenim iznosom štete u visini od 8.193.340 KM, koje je UIO uputio na daljnje postupanje Tužilaštvu BiH.

Značajne akcije

- Također, prema nadležnim općinskim/osnovnim sudovima, u okviru prekršajnog postupanja podneseno je 245 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u kojima su predmet prekršaja bili duhan i duhanske prerađevine, dok su u skraćenom prekršajnom postupku, prema navedenom, naši službenici izdali 55 prekršajnih naloga – kaže Kovačević.

Osim toga, kako ističe Kovačević, u prethodnim godinama posebno su značajne bile tri akcije, „List“, „List 1“ i „List 2“, u kojima su presječeni značajni lanci šverca i nezakonite prodaje duhana, više desetina osoba koje su se bavile ovim kriminalnim aktivnostima se nalaze u pritvoru, a oduzeto je veoma mnogo duhana koji se tek trebao prometovati nacrno, kao i nekoliko mašina koje su služile za rezanje duhana prije stavljanja na crno tržište u BiH. UIO će i u narednom periodu poduzimati sve potrebne radnje i aktivnosti na prevenciji, suzbijanju, procesuiranju i sankcioniranju svih počinilaca ovih nezakonitosti.

Kovačević naglašava da u obzir treba uzeti i ostale institucije koje su nadležne za kontrolu i prodaju robe na tržištu BiH. Prije svega misle na tržne inspekcije Federacije BiH i Republike Srpske i Brčko distrikta, koje imaju nadležnost za kontrolu maloprodajnih objekata i tržnica u BiH.

Šta su zatekli inspektori u entitetima

O obimu crnog tržišta, samim tim i ogromnim količinama novca koje se, umjesto u državne tokove, slio u privatne džepove, govore i statistički podaci o zapljenama nelegalnog duhana iz entitetskih inspektorata. Iako je teško objedinite podatke iz svih kantona i entiteta, o kojem se obimu šverca radi, dijelom ilustriraju sljedeći podaci: Federacija BiH od 2009. do 2018. u sklopu redovnih aktivnosti u saradnji s policijskim upravama pojedinih kantona vršila je inspekcijski nadzor nad prometom duhana i duhanskih prerađevina.

Inspekcijski nadzor vršen je na pijacama kantona, trgovinskim objektima te u prometu na magistralnim cestama. Duhan i duhanske prerađevine oduzimani su od fizičkih lica, protiv kojih su poduzete mjere u skladu sa zakonom o unutrašnjoj trgovini, što podrazumijeva da je podnesena prekršajna prijava i izdana potvrda o privremenom oduzimanju predmeta prekršaja. U posmatranom razdoblju, u prometu bez dokumentacije kojom se dokazuje porijeklo robe - duhana i duhanskih prerađevina zatečeno je 3,540 kilograma, u ukupnom iznosu od 70.800 KM. Plasman duhanskih prerađevina s crnog tržišta u najvećem se dijelu odvija preko dnevnih i sedmičnih pijaca i putem ulične prodaje. Inspekcijski organi Federacije BiH procjenjuju da je crno tržište duhanskih prerađevina, s obzirom na legalan promet duhana i duhanskih prerađevina, vrijedno više desetina miliona maraka.

Prema podacima Inspektorata Republike Srpske, od 2009. do 2017. u kontrolama Tržišne inspekcije oduzete su 21.434 paklice cigareta u vrijednosti od 64.376,90 KM te 707,42 kilograma rezanog duhana u vrijednosti od 11.982,60 KM. Poljoprivredna inspekcija oduzela je 11.982,60 kilograma rezanog duhana.

FAKTI

500 miliona KM gubici državnih prihoda u prošloj godini zbog rasta akciza i nelegalnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda, prema procjeni duhanske industrije

1.747.426 KM vrijednost oduzetog duhana i cigareta koji su prodavani na crnom tržištu lani, podatak je UIO

8.193.340 KM prijavljeni je iznos štete koju je UIO u prethodne tri godine uputio Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje

245 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka podnio UIO općinskim/osnovnim sudovima

55 prekršajnih naloga u skraćenom prekršajnom postupku izdali službenici UIO

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.