REAKCIJE

Analitičari za Avaz.ba: Dilema nije smjela ni postojati, počela se mijenjati politička paradigma u BiH

Važno je da se koalicija Bh. bloka, Naroda i pravde, SBB-a i drugih stranaka proširi i na druge kantone

Piše: A. Tiro - L. Đuderija

5.2.2019

Predsjednici SDP-a, Demokratske fronte i Naše stranke - Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović - danas su poručili da ostaju opozicija na federalnom i državnom nivou i time jasno prekinuli sva nagađanja o mogućem koaliranju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu, za Avaz.ba je kazao da je ovakva odluka trebala biti donesena i znatno ranije.

- Mislim da ova dilema nije smjela uopće postojati, ali u svakom slučaju, današnja odluka je velika. Ona nagovještava da je moguće formirati blok lijevih, multietničkih stranaka, koje mogu artikulirati novu politiku u BiH - kazao je Kazaz.

Drugačija vlast

Istaknuo je da današnja odluka budi nadu da je moguća drugačija vrsta vlasti u BiH.

- Vjerujem da će Bh. blok nastaviti, u Vladi KS i u drugim kantonima, svoju misiju skupa sa koalicionim partnerima. Važno je da se koalicija Bh. bloka, Naroda i pravde, SBB-a i drugih stranaka proširi i na druge kantone. Bh. blok treba biti predvodnica nove vrste vlasti na kantonalnim nivoima - zaključuje Kazaz.

Politički analitičar Žarko Papić je za Avaz.ba kazao da je današnja odluka Bh. bloka odlična.

- Pozitivno je ocjenjujem. Nekoliko nas, nezavisnih intelektualaca je prije nekoliko dana uputilo otvoreno pismo u kojem su istaknuli da su protiv koaliranja Bh. bloka sa nacionalnim strankama na federalnom i državnom nivou. Sigurno da je to pismo utjecalo - kazao je Papić.

Mijenja se politička paradigma

Istaknuo je da se počela mijenjati politička paradigma u BiH.

- Naravno da je bilo kolebanja u Demokratskoj fronti, SDP-u. Naša stranka je imala najčistiji stav, ali konačno je promijenjena politička paradigma u Bosni i Hercegovini, dakle, pojavila se stvarna alternativa. Nije SNSD alternativa SDA. I jedni i drugi liče kao jaje jajetu, samo se jedni oslanjaju na polumjesec, a drugi na krst.

Dodao je da očekuje trzavice u narednom periodu unutar Bh. bloka.

- Bit će teško sačuvati ovo. Bojim se podzemnih djelovanja SDA. Sada kantoni postaju veoma važni, jer na lokalnom nivou Bh. blok ima ozbiljan potencijal da na narednim lokalnim izborima ostvare puno bolji rezultat nego što su ga ostvarili na općim - zaključuje Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.