SARAJEVO Saopćila Služba civilne zaštite općine Stari Grad

Pukla brana na Lapišnici, radnici na Bembaši spriječili katastrofu

Traže hitnu reakciju nadležnih institucija

J. B. - A.Š.
06.02.2019 14:25

Služba civilne zaštite općine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena da bi se pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode. 

Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada entitetu RS, ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

- Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prijevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području općine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprečavali protok vode, zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera. U noći s 2. na 3. februar 2019. godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta. Velike količine vode, sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd.), udarile su velikom snagom u branu na Bembaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bembaša koji su je na vrijeme spustili nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite općine Star Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo. Od navedenih se traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Tim povodom ekipa "Avaza" danas je obišla navedenu lokaciju kod Lapišnice. Naime na terenu nismo zatekli nikoga od radnika, a put do brane je neprohodan, jer je voda nanijela veće količine kamenja. 

FOTO: S.Saletović
NA VRH