STAVOVI

Halid Genjac: Bez obzira na odluku Bh. bloka, uskoro bi se mogla formirati vlast

Kako je kazao, u ovom trenutku je rano govoriti o svim mogućim kombinacijama

Genjac: Nije konačna odluka. Arhiv

Fena

8.2.2019

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) zasjedat će sutra, 9. februara, u Sarajevu, kada će razmotriti aktuelnu političku situaciju u državi, ali i razgovarati o procesu implementacije izbornih rezultata nakon proteklih općih izbora te uspostavi vlasti.

Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac u izjavi za Fenu pojasnio je da će u okviru rasprave o aktulenoj političkoj situaciji u BiH biti govora o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Genjac se osvrnuo i na odluku stranaka okupljenih u Bh. blok da ne žele biti u koaliciji sa SDA na entitetskom i državnom nivou, kazavši da ta dugotrajna premišljanja unutar bloka još traju, zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka.

Podsjetio je i da je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala za sutra, 9. februar, sjednicu Glavnog odbora te Genjac smatra da će nakon definitivne odluke i definitivnog razjašnjenja te situacije s Bosanskohercegovačkim blokom SDA imati jasnu situaciju.

- Tada će SDA pristupiti definitivnim dogovorima ili s Bh. blokom ili pojedinim članicama ovog bloka, koji, osim SDP-a, čine još i Demokratska fronta (DF) te Naša stranka, ili sa strankama koje imaju dovoljno izborne podrške da se osiguraju parlamentarne većine - dodao je Genjac.

Kako je kazao, u ovom trenutku je rano govoriti o svim mogućim kombinacijama za formiranje vlasti.

No, zaključio je, nakon razgovora koje su predstavnici SDA vodili sve ovo postizborno vrijeme s brojnim političkim subjektima, postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god konačna odluka Bh. bloka bila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.