BOSANSKA GRADIŠKA

U Musali nekropola Džinića, sarkofag Reufbegovića i jedini kamen iz Sukije

Orijentalisti smatraju da ovaj sarkofag, osim zbog svoje bogate dekoracije, predstavlja vrijedan primjer vjerovatno najstarijeg latiničnog natpisa na muslimanskim grobljima

Hadži Senad Rekić pored sarkofaga bega Reufbegovića

B. GRGIĆ

17.2.2019

Na samom ulazu u Bosansku Gradišku iz pravca Hrvatske, s desne strane, nalazi se veoma uređen harem Musala. Riječ je o starom gradskom mezarju prepunom znamenitosti. Hadži Senad Rekić, sekretar Medžlisa IZ Bosanska Gradiška, kaže da je harem Musala poput otvorene historijske knjige koju treba svakodnevno proučavati.

- Musala je poznata po nekropoli gradiških kapetana Džinića. Oni su sredinom 19. stoljeća spadali u najbogatije familije sjeverozapadne Bosne. Salih-kapetanova nana Aiša Džinić sagradila je Derviš-hanuminu medresu, koju je kasnije obnovila upravo Derviš-hanuma i medresa je po njoj nazvana - kaže Rekić.

Život begova

U istom haremu, pedesetak metara južnije, nalazi se i sarkofag koji svjedoči o životu poznate begovske porodice Reufbegović. Riječ je o sarkofagu bogato dekoriranom motivima puške i geometrijskih ornamenata na kojem je i latinični natpis Ragib-beg, inače brat Hakim-bega Reufbegovića, koji je bio poznati bosanskogradiški veleposjednik, političar i poduzetnik.

Hakim-beg se spominje i u nedavno snimljenom dokumentarnom filmu o proti Dušanu Subotiću, jer su njih dvojica svako jutro pili kafu i pričali o životu, politici.

Rekić pokazuje nekropole kapetana

Orijentalisti smatraju da ovaj sarkofag, osim zbog svoje bogate dekoracije, predstavlja vrijedan primjer vjerovatno najstarijeg latiničnog natpisa na muslimanskim grobljima. I treća znamenitost Musale je velika kamena gromada koja predstavlja jedini sačuvani dio porušene Sukije džamije. Sukija je bila na samoj obali Save, na mjestu nekadašnjeg hotela, a srušili su je okupatori u Drugom svjetskom ratu.

Nacionalni spomenik

- Svi spomenici u Musali zaslužuju restauraciju. Pokušat ćemo to uraditi, ali moramo pribaviti saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - rekao je hadži Senad Rekić.

Između ostalog, i zbog harema Musala, koji je zbog svojih znamenitosti proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te obližnje Derviš-hanumine medrese, vrijedi posjetiti Bosansku Gradišku, održati historijski čas i istaći značaj ovog lijepog grada na krajnjem sjeveru naše zemlje.

Zaim Imamović pjevao sevdalinku o Hakim-begu

- O Hakim-begu postoji pjesma, sevdalinka. Pjevao ju je rahmetli Zaim Imamović, pa kasnije i mnogi drugi pjevači. Govorila je ovako: „U Gradišci na obali Save poredani svileni hastali.“ Pjesma govori o dovođenju nevjeste o svatovima i neuspješnoj ženidbi te o kuli koja je u pjesmi izgorjela - priča Rekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.