REAKCIJE

Dr. Dizdarević: Opasni su neurohirurzi koji se boje kada se radi o njihovom interesu, a koji su hrabri kada otvaraju tuđu glavu

Dizdarević: Nije im stalo do pacijenata, već su fokusirani na mene. Arhiv

Piše: Al. Ti.

22.2.2019

Općinski sud u Sarajevu ranije ove sedmice donio je zaključak o provođenju mjere osiguranja kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof. dr. sc. med. Kemalu Dizdareviću odmah omogući rad na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme iz 2016. godine.

Povodom toga jučer je reagirao i stručni kolegij Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je upozorio da će u slučaju povratka Kemala Dizdarevića na ovu kliniku "svi podnijeti zahtjeve za otkaz ugovora o radu".

Kontaktirali smo doktora Dizdarevića da prokomentira cijelu situaciju. Kazao nam je da se sudske presude javno ne komentiraju, već izvršavaju.

- Ovom izjavom kolege su pokazale da im nisu u prvom planu pacijenti i ljekarski posao, već da su fokusirani na mene. Slična situacija se već ranije desila. Prije nekoliko godina, kada me sud vratio na mjesto šefa Klinike za neurohirurgiju, spomenuti su rekli da će dati otkaz. Niko od njih nije dao otkaz, ali su tada nezakonito i bez posljedica odsustvovali s posla duži vremenski period. Pošto tada nisu imali reperkusije, očekuju da će tako biti i sada - kazao je Dizdarević.

Napomenuo je da su opasni neurohirurzi koji se boje kad se radi o njihovom interesu, a hrabri kada otvaraju tuđu glavu.

- Njihov strah od mene kao jedinog profesora neurohirurgije i svjedoka njihove ljekarske izvedbe ustvari ne zanima pacijente, pa ni širu zajednicu. Oni trebaju shvatiti da je to njihov lični doživljaj koji je nepristojno banalizirati javnim plakanjem. Što se mene tiče, mogu da dadnu otkaz! Dajte mi deset vrijednih mladih doktora i za šest godina ću napraviti šest neurohirurga koji će raditi u kontroliranim uvjetima i biti pravilno usmjereni. Dokaz za ovu posljednju tvrdnju može poslužiti iskustvo Klinike za neurohirurgiju 1 UKCS-a, čiji sam bio šef, a na kojoj nije radio niti jedan od potpisanih. Na ovoj klinici su obavljeni najteži neurohirurški operativni zahvati s mortalitetom 0 - navodi Dizdarević.

Na kraju je naglasio da će se obavezati da će, ukoliko spomenuti ne odu i nastave raditi na Klinici za neurohirurgiju, vrlo predano i analitično pratiti svakog pacijenta kojeg prime, liječe i operiraju na Klinici.

- Prisustvovat ću svim skupovima i na njima ukazivati na ono što je bitno. U slučaju da dobro rade, to ću istaknuti, ali u slučaju da rade onako kako se ne treba raditi, na to ću, također, jasno ukazati. Želim im uspjeh i sreću u daljnjem radu sa mnom - zaključuje Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.