PROJEKTI

Pravi memorijalni centar u kojem će djeca učiti o strahotama rata

Želio bih da djeca iz svih krajeva naše zemlje i regiona ovdje održavaju istorijske časove, kaže Koljanin, koji objekt pravi u potkozarskom selu Dragelji

Koljanin pored objekta: Planirano da izloži dokumente, fotografije...

B. G.

26.2.2019

Bosanskogradiški književnik Đuro Koljanin na svom imanju u potkozarskom selu Dragelji gradi memorijalni centar „Srce svijeta“. Kaže da ga je posvetio djeci cijelog svijeta koja su žrtve brojnih ratova. Koljanin želi da u ovom centru djeca uče o strahotama rata te o velikim žrtvama među civilima, pogotovo njihovim vršnjacima. Planirano je da budu izloženi dokumenti, fotografije stradalnika, knjige za djecu...

- Kao petogodišnjak sam osjetio i zapamtio sve strahote rata, boraveći u dječijem logoru u Sisku, za vrijeme zloglasne NDH. Tada sam izgubio dvije rođene sestre. To me i ponukalo da sagradim ovaj memorijalni centar. Želio bih da djeca iz svih krajeva naše zemlje i regiona ovdje održavaju istorijske časove - rekao je Koljanin.

Već je obavijestio škole o projektu, koji u stručnom dijelu nadgleda Zavičajni muzej.

- Za mene su djeca svetinja. Želja mi je da ovamo dolaze mališani svih nacija, da uče koliko je rat strašan, ali i da provode vrijeme u prelijepoj prirodi - rekao je Koljanin.

Poziv umjetnicima

Autor memorijalnog centra nada se da će sve biti gotovo već na proljeće. Pozvao je mlade umjetnike da mu svojim idejama pomognu i osmisle unutrašnjost objekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.