PATRIOTI

Avdo Hebib za "Avaz": Dejton je Bosni uskratio nezavisnost

Srbija nas ugrožava, nezavisni smo toliko da i Hrvatska može da utječe na izbore u Stocu, kaže Hebib

Hebib: Bez obzira na sve, 1. mart ima ogroman značaj

A. NUHANOVIĆ

1.3.2019

Dan nezavisnosti BiH, 1. mart, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje, rekao je u razgovoru za “Avaz” Avdo Hebib, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Hebib, međutim, kaže da je danas o suverenosti naše države teško govoriti.

Specijalne veze

- Mi smo u nezavisnosti ograničeni Dejtonskim sporazumom. Dejton je donio specijalne veze sa Srbijom, a to znači da nam je uskratio veliki dio nezavisnosti. Jer, Srbija te specijalne veze koristi kao svoje pravo da narušava našu nezavisnost. Prema tome, ne možemo zaustaviti sve što oni rade prema dijelu BiH. Nadalje, nezavisni smo toliko da i Hrvatska može direktno da utječe na izbore u Stocu i, inače, da se ponaša kao da je dio Bosne i Hercegovine njihova kolonija – kaže Hebib.

No, bez obzira na sve, ukazuje on, 1. mart ima ogroman značaj za BiH i građane.

- Htjeli ili ne htjeli i bez obzira na to što je bilo dosta promašaja i dosta nekonzistentne politike prema nama i našoj suverenosti, svijet nas, ipak, priznaje. Mi smo u Ujedinjenim narodima priznati kao država – podsjeća Hebib.

 Bez pobjednika

Druga je stvar što se, kako kaže, ovaj datum ne obilježava na cijelom području BiH.

- Dejton je kriv što se unutar cijele BiH ne priznaje Dan nezavisnosti. Jer, ne možete završiti rat bez pobjednika i dati pravo da se dogovaraju oni koji su međusobno ratovali. To je, zaista, nesuvisla odrednica Dejtona. Ni sam ne znam kako može da se iskoristi to pravo koje formalno imamo kao nezavisna država, kad imamo dijelove BiH koji ne priznaju ovaj dan - zaključuje Hebib.

 Prevareni narod 

Hebib se, kao bivši borac i policajac, osvrnuo i na jučerašnji burni dan u Sarajevu, gdje su protestirali i borci i policajci.

- Njihov bunt je bunt nekonzistentnog i nedovršenog sistema unutar zemlje. S ovolikim političkim pluralizmom, mi ne možemo da ustrojimo ni Federaciju kako bismo trebali. Čak smo prevarili i narod koji je dao glasove, jer se ne može uspostaviti vlast i odgovoriti na zahtjeve i ispuniti obećanja koja su data narodu - kaže Hebib.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.