APSURDI

Selman smijenjen prije pola godine, a još rukovodi Razvojnom bankom!

Članovi Nadzornog odbora Omanić i Avdić tri puta bojkotirali sjednicu na kojoj je Selman trebao biti zvanično smijenjen

M. AŠČIĆ

5.3.2019

Tri puta je propao pokušaj da članovi Nadzornog odbora (NO) Razvojne banke Federacije BiH postupe po prijedlogu Vlade FBiH i smijene Salku Selmana (SDA) sa pozicije direktora ove državne banke. Vlada je to odlučila još u oktobru prošle godine te za vršioca dužnosti direktora imenovala Semira Fejzića, člana NO banke i tuzlanske SDA.

Sukob interesa

No, da bi Fejzić preuzeo mandat v.d., a konkurs za direktora bio raspisan, potrebno je da Selmana zvanično smijeni i Nadzorni odbor, koji, prema Statutu, imenuje i razrješava Upravu banke.

Sjednica NO nikad, međutim, nije održana, jer je, kako saznajemo, svjesno bojkotiraju Asim Omanić i Amir Avdić, koje je Stranka demokratske akcije imenovala na ove pozicije i koji važe za Selmanove intimuse.

Milionski krediti

Njih dvojica su i ranije u više navrata izbjegavali glasati da se smjena nađe na dnevnom redu. Tako Selmanu vraćaju dugove, jer je on firmama u kojima su Omanić i Avdić, dao višemilionske kredite. Većina tih kredita sada je nenaplativa, što je još jedan razlog zašto nastoje zadržati Selmana na čelu banke te spriječiti da se otkriju nepravilnosti i nezakonitosti.

Obaviješteni Novalić i Miličević

Pojedini članovi Nadzornog odbora potvrdili su nam da je Igor Živko, predsjednik NO Razvojne banke, obavijestio o neprovođenju odluka Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku Miličević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.