FEDERACIJA Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH

U zdravstvenim ustanovama na području FBiH danas polusatni štrajk upozorenja

Spremni na svaku moguću akciju da bi zaštitili dostignuta prava

Fena
06.03.2019 10:09

Štrajk ljekara

Foto: Ilustracija

U svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH danas od 10 do 11 sati, za vrijeme pauze, bit će organiziran polusatni štrajk upozorenja. 

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH donio je odluku o štrajku upozorenja na osnovu odluke UO ovog saveza.

- Svi kantoni u kojima je organiziran ovaj sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora Unsko-sanskog kantona, koji već 17. dan štrajkuju tražeći poštivanje našeg kolektivnog ugovora. Barem na pola sata će izraziti podršku članovima u USK. Njihov štrajk nije samo njihov štrajk, njihova borba nije samo njihova borba, već svih nas. Kako se odluči u Krajini, tako će važiti za sve nas u cijeloj FBiH - saopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Iz ovog sindikata poručuju da izlaze ispred zdravstvenih ustanova da bi ukazali da neće mirno stajati i posmatrati kako im "pojedina ministarstva i vlade ukidaju pravo na zastupanje i reprezentativno predstavljanje doktora, tražeći alibi u odlukama suda".

- Sud nije i nikad neće zabraniti reprezentativnost doktorima i njihovom sindikatu. Nijedna odluka suda, bila ona u korist sindikata doktora ili ne, ne može biti opravdanje kantonalnim ili federalnim ministarstvima da odugovlače s ponovnim izdavanjem rješenja o reprezentativnosti - kažu u ovom sindikatu.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH poručuje da reprezentativnost nije upitna u većini njihovih sindikalnih organizacija po kantonima.

- Odluka Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da preispita reprezentativnost federalnog sindikata, odugovlačenje da se u Kantonu Sarajevo ponovo riješi reprezentativnost doktorskog sindikata, kao i odbacivanje naše reprezentativnost od nadležnog ministarstva u Tuzlanskom kantonu, dovoljno nam govore kakve su namjere svih vlada i nadležnih ministara. Ovo ukazuje da u konačnici sve može postati upitno, svaki naš kolektivni ugovor, od Hercegovine do Posavine, od Goražda do Livna - stoji u saopćenju.

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH kažu da moraju biti spremni na svaku moguću akciju da bi zaštitili dostignuta prava.

- Štrajk nije naša želja, ali u narednim danima i sedmicama ćemo vidjeti jesu li nadležna ministarstva spremna da zadrže doktore kao ravnopravne socijalne partnere ili su doktori višak u njihovim glavama. Ovo nije samo borba za više ili niže plaće. Ovo je borba za dostojanstvo, upravo ono dostojanstvo koje smo teškom mukom postigli - kaže se u saopćenju Sindikata.

Komentari

NA VRH