GORNJI VAKUF

Kakve tajne krije Teskeredžića kula

Sve je bilo ugrađeno u kuli, i voda i nužnici. Nama je to bilo čudno, jer po selima nigdje nije bilo vode u kućama, kazao nam je najstariji stanovnik sela

Ostaci Teskeredžića kule na listi ugroženih spomenika

N. ČAUŠEVIĆ

8.3.2019

U mjestu Voljice na području općine Gornji Vakuf - Uskoplje nalazi se izuzetno vrijedan nacionalni spomenik - Teskeredžića kula, koji svjedoči o historiji, kulturi i načinu života predaka ovdašnjih stanovnika. Njena vrijednost leži u činjenici da su, od osam kula koje je pedesetih godina 20. stoljeća Hamdija Kreševljaković registrirao na području ove općine, ostali sačuvani samo ostaci ove kule.

Kad je nastala

Iako podaci o tačnom vremenu njene gradnje i graditeljima nisu sačuvani, prema karakteristikama gradnje sličnih objekata, moguće je pretpostaviti da je kula nastala u periodu između 17. i 18. stoljeća. U ovoj kući stanovalo se do kraja 20. stoljeća, dakle sve do njenog rušenja.

- Pamtim kad je bila cijela, oko nje su bili zidovi i sve je bilo zatvoreno. Tu su bili kuća i kula i njeni prateći objekti. Kula se prostirala na tri sprata, koliko ja pamtim. Zidovi su bili od dva metra, u zidovima su bili mandali, kad bi se zatvorila kapija, tu ništa nije moglo ući. Sve je bilo ugrađeno u kuli, i voda i nužnici. Nama je to bilo čudno, jer po selima nigdje nije bilo vode u kućama, samo u kuli - kazao nam je Bećir Teskeredžić, najstariji stanovnik ovog sela.

Bećir Teskeredžić: Pamtim kad je kula bila cijela

Od 2015., ova kula proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i uvrštena je na listu ugroženih spomenika. No, ni četiri godine nakon ove odluke nije bilo nikakvih aktivnosti u vezi s rekonstrukcijom niti obilježavanja kule kao nacionalnog spomenika.

Porodica Ljubunčić

- Dolazili su iz Sarajeva, smatram da bi i selu, i kuli, i historiji značilo da se kula obnovi i da bude pod zaštitom države - dodaje Teskeredžić. U literaturi se spominje i drugi naziv Ljubunčića kula te da je ova kula prvobitno pripadala porodici Ljubunčić. No, naš sagovornik kaže da on nije čuo za to te da su mještani koje on pamti kao najstarije, tvrdili da je kula oduvijek pripadala porodici Teskeredžić.

Uklesan mač

Kula je bila visoka sedam metara, a zidovi su bili zakošeni prema unutra. U kulu se ulazilo kroz drvena vrata, koja su se nalazila na sjevernoj fasadi. Vanjski otvor bio je sveden na luk, a iznad luka se nalazio uklesan mač, dok se s unutrašnje strane vrata nalazio mandal. Objekt je bio pokriven drvenim četverovodnim krovom -šindrom. Kula je do sredine 20. stoljeća bila opasana zidom visine od skoro dva metra.

Nekadašnji i sadašnji izgled objekta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.