PREDSJEDNIŠTVO BiH Posjeta bivšeg visokog predstavnika u BiH

Džaferović sa Švarc-Šilingom: Bilo kakvo prekrajanje granica u regiji je ogroman rizik

Tokom sastanka razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH

Avaz.ba
12.03.2019 17:27

S današnjeg sastanka

Foto: Agencije

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, primio je danas Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), bivšeg visokog predstavnika za BiH.

Iz Predsjedništva BiH navode da su tokom sastanka razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesima koji se odvijaju nakon prošlogodišnjih općih izbora.  

Razgovarano je i o evropskom i NATO putu BiH i reformama koje je potrebno poduzimati da bi se u našoj zemlji u potpunosti implementirali standardi Evropske unije.  

Posebna tema bili su odnosi u regiji, pri čemu je Švarc-Šiling ponovio ranije izneseni stav da bi bilo kakvo prekrajanje granica u rješavanju odnosa Srbije i Kosova predstavljalo ogroman rizik, ne samo za našu regiju nego i za cijelu Evropu. Istaknuo je da se prilikom rješavanja bilo kakvih sporova ne smije dovesti u pitanje princip nepromjenjivosti granica.  

Džaferović je naglasio kako očekuje da se odnosi Beograda i Prištine rješavaju dijalogom te potcrtao da se rješavanje tih odnosa ne može povezivati s Bosnom i Hercegovinom na bilo koji način.  

Član Predsjedništva zahvalio je Švarc-Šilingu za prijateljski odnos prema BiH, od proglašenja njene nezavisnosti pa sve do posljednjeg perioda, kada se ponovo angažirao i radi u interesu BiH.

Komentari

NA VRH