STOLAC

U pećinu Badanj ulazi međunarodni tim arheologa

Tu se nalazi najstariji prikaz likovne umjetnosti u BiH, kaže Vujnović

Pećina je jedno od najatraktivnijih prapovijesnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini

M. SMAJKIĆ

16.3.2019

Arheolozi će 30 godina nakon posljednjeg istraživanja ponovo ući u pećinu Badanj kod Stoca, jedno od najatraktivnijih prapovijesnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. U toj pećini, koja je 2003. proglašena nacionalnim spomenikom, pračovjek je ostavio svoj trag, gravuru, figuru konja, gledanog s desne strane, napadnutog strelicama.

U potrazi za novim tragovima, arheolozi će u Badanj ući, kako saznajemo, u ponedjeljak, 18. marta, kad će započeti petnaestodnevno istraživanje u okviru projekta “Definiranje kulturnih granica u evropskom mlađem paleolitiku: Arheologija i umjetnost stijena u istočnoj Evropi”, koje finansira Britanska akademija iz Londona.

Vujnović: Pećina je veoma privlačna

To nam je potvrdio Ante Vujnović, direktor Javne ustanove “Radimlja” Stolac, koja je partner projekta u BiH, a koji će se, uz našu zemlju, provoditi i u Hrvatskoj, gdje će se istraživati Romualdova pećina u Puli.

- Pećina Badanj itekako je privlačna arheolozima s obzirom na to da se tu nalazi najstariji prikaz likovne umjetnosti u BiH. Ponovo će se raditi revizija iskopavanja sedamdesetih godina, preciznije iz 1986., koju je radio prof. Đuro Basler. Tako ćemo ponovo raditi uzorkovanje tla u potrazi za novim arheološkim materijalom i, eventualno, novim nalazima. Uradit ćemo dvije sonde, gdje ćemo otvoriti teren da bismo vidjeli ima li novih nalaza unutar stratigrafskih jedinica - pojasnio nam je Vujnović.

Voditelj projekta je Aitor Ruiz Redondo s Univerziteta u Sauthemptonu, uz saradnju s kolegama sa Sveučilišta u Zagrebu Ivorom Karavanićem i Nikolom Vukosavljevićem, Krešimirom Ragužem iz Konzervatorskog odjela iz Karlovca te Katrin Ferije (Catherine Ferrier) sa Sveučilišta u Bordou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.