UOČI PRESUDE Pred Žalbenim vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove

Majke Srebrenice o konačnoj kazni Radovanu Karadžiću: Bojimo se političkog utjecaja velikih sila

Ako na Žalbeno vijeće ne bude međunarodnog političkog utjecaja, Karadžić bi trebao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu, smatraju majke Srebrenice

S. Sm.
19.03.2019 09:45

Majke Srebrenice

Izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću pred Žalbenim vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, majke Srebrenice i ostale preživjele žrtve genocida u srijedu će pratiti u spomen-sobi Memorijalnog centra Potočari.

Velike sile

Fazila Efendić kaže da bi Radovan Karadžić za sve ono što je učinio trebao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu i to bi za majke Srebrenice, ali i drugih mjesta u BiH, bila minimalna utjeha.  

Priznaje da se boji političkog utjecaja velikih sila poput Rusije, Velike Britanije, SAD i Kine na sud.

- Znamo da Rusija ne priznaje presudu o genocidu u Srebrenici. E, toga se preživjeli boje - dodaje Efendić.

  • Efendić: Minimalna utjeha
    Efendić: Minimalna utjeha

Saliha Osmanović iz Dobraka kod Srebrenice majka je Nermina kojeg je otac Ramo u julu 1995. pozivao da dođe iz šume i preda se srpskim vojnicima. Kaže da strahuje hoće li konačnom presudom Karadžiću biti ukinuta pravomoćna presuda o genocidu.

- Ako to bude izbrisano iz presude i ako mu ne bude izrečena doživotna kazna, ispada da smo sami sebe pobili. Uvjerena sam da presuda neće biti po Žalbenom vijeću, nego po međunarodnom političkom utjecaju – kaže Osmanović.

  • Osmanović: Nerminova majka strahuje
    Osmanović: Nerminova majka strahuje

Mina Ibrahimović iz Dimnica skreće nam pažnju na činjenicu da se izricanje konačne presude razvlači, da se zamjenjuju sudije. Zato i sumnja da se u slučaj „Karadžić“ dobro umiješala politika.

  • Abdurahmanović i Omerović: Kazna za genocid
    Abdurahmanović i Omerović: Kazna za genocid

Doživotna robija

Šehida Abdurahmanović i Aiša Omerović očekuju da u srijedu Karadžiću bude izrečena doživotna zatvorska kazna za genocid nad Bošnjacima Srebrenice i drugih podrinjskih gradova. 

Komentari

NA VRH