SARAJEVO

Dom naroda Parlamenta FBiH 1. aprila o garanciji za izgradnju Bloka 7

Federacija BiH trebala bi biti garant ''Elektroprivredi BiH'' za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine od 613 miliona eura

Za 1. april zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Arhiv

Fena

24.3.2019

Hoće li Parlament Federacije Bosne i Hercegovine dati konačnu saglasnost za kreditno zaduženje preduzeća ''Elektroprivreda BiH'' radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi biti poznato 1. aprila. 

Za taj dan je, naime, sazvana sjednica Doma naroda čiji se članovi trebaju izjasniti jesu li saglasni da u cilju realiziranja ovog velikog poduhvata Federacija BiH bude garant ''Elektroprivredi BiH'' za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine od 613 miliona eura.

Predstavnički dom je dao saglasnost na sjednici početkom mjeseca, ali u dvodomnom Federalnom parlamentu odluku mora potvrditi i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Tokom dugotrajne, na momente žučne rasprave zastupnika i diskusija drugih aktera na zasjedanju Predstavničkog doma zagovornici su navodili da će izgradnja Bloka 7 donijeti velike benefite, energijsku nezavisnost Federaciji BiH i Tuzlacima čistiji zrak.

Bilo je i diskutanata sumnjičavih zbog visine kreditnog zaduženja, ali je u konačnici tokom glasanja zastupnika odluka odobrena uvjerljivom većinom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.