REAKCIJA

Kojović: Dugo smo čekali odluku DF-a koja se naslućivala, Bh. blok ostaje

Iskreno, mislim da su dva zaključka koja su donijeli, u najmanju ruku, kontradiktorna, navodi Kojović

Piše: K. KEŠMER

26.3.2019

Na današnje odluke odnosno zaključke Demokratske fronte da kreću u pregovore o formiranju vlasti i pozivu na ujedinjenje ljevice reagirao je i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

- Proces donošenja odluke DF-a o učešću u vlasti je trajao neubičajeno dugo i vjerovatno su temeljito razmotrili razloge za i protiv. Poštujem njihovu odluku. Moglo se naslutiti iz njihovih javnih istupa u proteklih nekoliko mjeseci da će odluka biti ovakva, ali ne krijem da mi je žao što su tako odlučili - kaže Kojović za "Avaz".

Na pitanje znači li odluka DF-a da su oni žrtvovali Bh. blok zarad koalicije sa SDA odnosno učešća u vlasti, on ističe da ideja Bh. bloka nastavlja živjeti.

- Mi smo jučer imali sastanak Bh. bloka na koji se DF nije odazvao. Dogovoreno je da se krene u izgradnju političkog manifesta za novu, bolju BiH i da se krene u formalizaciju rada tog političkog saveza. Puno smo vremena izgubili čekajući odluku DF-a. Ne možemo i ne želimo više gubiti vrijeme, moramo raditi dalje. BH. blok je naša najbolja nada za građansku, evropsku BiH - ističe on.

Odgovorio je i na tezu DF-a da Bh. blok nikada nije formaliziran te da on faktički ni ne postoji izvan Kantona Sarajevo.

- Da bismo formalizirali rad Bh. bloka, neophodno je da se sastajemo i da svi partneri pokazuju želju da ga formaliziraju.

DF nije pokazivao takav interes ni za sastancima Bh. bloka koje smo mi i SDP predlagali ni za formalizaciju.

Iskreno, mislim da su dva zaključka koja su donijeli, u najmanju ruku, kontradiktorna. Bh. blok je i zamišljen kao stvaranje saveza nenacionalističkih, lijevih i građanskih stranaka i koordiniranje zajedničkog ili usklađenog nastupa na izborima. 

Poziv za ujedinjenje o kojem govorite je upućen SDP-u i oni su prije svih pozvani da ga komentiraju. Meni se njihov poziv, nakon njihove današnje odluke, čini manje realan od prijašnjih, koji su, također, bili slični. Ali, kao što rekoh, nije moje da komentiram šta će SDP i DF uraditi - naveo je predsjednik Naše stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.