REAKCIJE

''Madria International'': Odbili su ispuniti svoje radne obaveze

Nije istinita tvrdnja da smo radnicima dali neke druge ugovore, navode iz ''Madria Internationala''

Zaposlenici tvrde jedno, kompanija drugo

Avaz.ba

1.4.2019

Nakon što se redakciji „Dnevnog avaza“ obratio Almir Goran iz Travnika tvrdeći da su ga prevarile firma “Madria International” i agencija “House of Jobs”, koje zajedno rade u Hrvatskoj, reagirali su iz „Madria Internationala“.

Iako je Goran kazao da radnici nisu bili zadovoljni uvjetima rada dostavljača u hrvatskom Pazinu, zbog čega su se na kraju i vratili u BiH, iz ove firme tvrde suprotno.

Selekcija najboljih

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

- Mi smo međunarodna tvrtka koja se s našim poslovnim partnerima (House of Jobs) nametnula kao ozbiljan lider na području jugoistočnog Balkana. Kako imamo svoja predstavništva diljem Europe, upravo ovo područje jugoistočne Europe se pokazalo kao jako zanimljivo glede pronalaženje dobrih i kvalitetnih radnika, što zasigurno zahvaljujemo i jednoj kvalitetnoj tradiciji koja vuče korijene iz nekih prošlih vremena. S obzirom na to da smo se fokusirali na radnike upravo s područja jugoistočne Europe kriterij odabira istih je rigorozan i greške su nedopustive u samom startu što se u konačnici može odraziti i na samo naše poslovanje. Zbog toga svakom našem radniku ponaosob prilazimo sa velikom dozom pažnje i kroz naš program svakodnevno vršimo selekciju najboljih od dobrih i kvalitetnih – navedeno je u pismu.

Iz kompanije, međutim, ističu da se u toj, kako zovu, selekciji ponekad provuku i oni nekvalitetni i ne baš najbolji radnici.

- Točna je konstatacija da su nam se 21. 11. 2018. u vezi posla dostavljača obratili  Almin Goran iz Travnika, Almir Varčar iz Bihaća i Elvir Seferović iz Brčkog. Kako smo procijenili da oni zadovoljavaju naše kriterije, smjestili smo ih u hotel s 3 zvjezdice, da se odmore, pojedu, istuširaju (o našem trošku) te, u dogovoru s team liderom, krenu s radom. Kako su radnici krenuli već sutradan s radom, iz njima samo znanih razloga posao im se nije svidio te su nakon tri dana rada javili da im posao ne odgovara te da traže da im se osigura neki drugi koji bi odgovarao njihovim zahtjevima – dodaju iz kompanije ''Madria International''.

Oni ističu da je svaki njihov radnik prije dolaska u Hrvatsku educiran za poslove koje će raditi, zna koliku će plaću primati te mu se, tvrde, izrađuje sva dokumentacija za zakonito zaposlenje i rada. Uz sve to radnici dobivaju opremu za rad.

- Kao što smo naveli, spomenuti radnici su odbijali ispunjavati radne obaveze iz, kako su rekli, „opravdanih razloga“. Sve njihove primjedbe smo uzeli u obzir te nismo našli razloga za utemeljenost. Zbog svega smo im se zahvalili – kažu u kompaniji.

Oni demantiraju da su radnicima dali da potpišu „njemačke ugovore“, već isključivo ugovore o radu.

(Ne)tačne tvrdnje

- Nije tačna tvrdnja da su radnicima određene plaće manje od onog što je dogovoreno, jer mi plaće reguliramo ugovorom o radu. Nije tačna tvrdnja da radnicima nismo omogućili odmor (stanku 30 minuta) kada je ta stanka, tj. odmor reguliran upravo našim ugovorom o radu i ona je osnov efikasnosti radnika u radnom procesu jer zadovoljan radnik je odraz zadovoljnog poslodavca – istaknuto je.

Oni demantiraju i da su od radnika koji su se obratili našoj redakciji tražili da dođu na razgovor u Zagreb, već su se sami radnici odlučili za taj put i zatražili da im se osigura posao u Njemačkoj, gdje ''Madria International'' ima predstavništvo.

- Kad smo ih odbili budući da ne zadovoljavaju kriterije (ne znaju jezik, nemaju adekvatnu stručnu spremu, kazneno su evidentirani), demonstrativno su otišli s prijetnjom da će se, ukoliko im ne damo naknadu, obratiti medijima u BiH – navedeno je u reagiranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.