SARAJEVO

Vanredna sjednica NNV-a Medicinskog fakulteta: Na dnevnom redu rasprava o "propalom sastanku" u Vladi KS

Izvjestilac je prof. dr. Eldan Kapur

Sastanak na Medicinskom fakultetu počinje u 14 sati

A. Nu.

11.4.2019

Vanredna tematska sjednica Nastavno-naučnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu najavljena je za danas u 14 sati.

Članovi NNV-a raspravljat će o informaciji sa sastanka u Vladi Kantona Sarajevo održanog 1. aprila ove godine.

Izvjestilac je prof. dr. Eldan Kapur. Inače, poziciju dekana obnaša Semra Čavaljuga, za koju rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj kaže da je „smijenjena i da su odluke koje donosi radeći taj posao  nezakonite“.

Očekuje se da će sjednica biti „napeta i burna“ s obzirom na to da je jedina tačka rezime propalog sastanka.

Naime, sastanak 1. aprila sazvan je na zahtjev ministrice obrazovanja i nauke KS Zinete Bogunić, njenog pomoćnika Sifeta Kukuruza i Amela Kovačevića, kantonalnog ministra finansija.

Iako je poziv upućen samo dekanesi, u njenoj pratnji došli su i profesori Nermin Sarajlić te Ago Omerbašić, dok je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović došla u pratnji Enre Suljić, koja slovi za njenu desnu ruku.

Sastanak je izazvao „burnu reakciju“ direktorice Izetbegović, jer se na njemu pojavio i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. Njegov dolazak izazvao je konfuziju i kod medicinara u liku Čavaljuge, Sarajlića Omerbašića, koji su „danima sastančili i planirali kako da izglade odnose s čelnikom UNSA-e te uvjere rektora da Čavaljuga ostane na poziciji koju obnaša“.

S obzirom na to da su svi imali „pratnju“, rektor Škrijelj je pozvao i ljude iz Rektorata da mu se pridruže.

Inače, cilj sastanka kojem su, osim direktorice KCUS-a, prisustvovali i rektor Univerziteta Rifat Škrijelj te predstavnik Medicinskog fakulteta i nekoliko kantonalnih ministara, bio je prevazilaženje problema koji mjesecima potresaju Medicinski fakultet, s obzirom na to da rektor tvrdi da Čavaljuga nije ni dekan ni vršilac dužnosti te da je sve što radi, radi suprotno zakonu.

Zanimljivo je da je na pozivu tog propalog sastanka bilo navedeno ime Izetbegović i Škrijelja, dok je s Medicine pozvan predstavnik, bez da je navedeno ime i ko je to!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.