ZAHTJEVI

Roditelji će s djecom na ulici tražiti prava

Ako Vlada ima dobre namjere, onda se sve može, i zato ih molimo da se prestanu kriti iza procedura, naglasio Beganović

Beganović sa kćerkom: Nemaju dobre namjere

Piše: M. R. S.

18.4.2019

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 duže od godinu mole Federalnu vladu da na esencijalnu listu stavi senzore za mjerenje šećera, koji bi im znatno olakšali život, posebno djeci.  

Potpisana peticija

Ovog puta, kažu roditelji, spremni su i na masovne proteste s djecom na ulicama, ako bude odbijena još jedna njihova inicijativa za uvrštavanje kontinuiranih mjerača šećera na listu.

Ovu inicijativu Vladi je nedavno uputila zastupnica SBB-a Faika Mujanović-Glamočanin, nakon što je 11.500 ljudi potpisalo peticiju.

- Oni koji imaju novca kupuju senzore u inostranstvu. Žalosno je to, kao da krijumčare zabranjenu robu. Jedan taj mjerač za 15 dana izmjeri šećer 1.500 puta, bez uboda. A da ne govorimo koliko je važno stalno mjeriti, jer, ako se šećer ne reguliše, može dovesti do teških komplikacija, od dijalize do sljepila – kaže nam Mujanović-Glamočanin, inače zdravstvena radnica.

Mujanović-Glamočanin: Uputila inicijativu

I početkom prošle godine postojala je slična inicijativa. Tada su iz Vlade FBiH odgovorili da se senzor ne nalazi na tržištu BiH, ali da proizvođač planira pokrenuti proces upisa u registar u 2019. godini, pa se onda može tražiti način za osiguranje novca da bude na listi.

Sličan odgovor dobili smo i jučer. Iz Ministarstva zdravstva FBiH naveli su da proizvođač ili njegov zastupnik moraju pokrenuti postupak upisa senzora u registar da bi ga mogli plasirati na tržište.

Adnan Beganović, otac petogodišnje djevojčice oboljele od dijabetesa tipa 1 i jedan od pokretača inicijative, kaže da u Vladi zapravo nemaju dobre namjere.

Sve se može

- Ne mora proizvođač pokrenuti zahtjev, može i distributer, a ima ih mnogo. Ako Vlada ima dobre namjere, onda se sve može. Molimo ih da se prestanu kriti iza procedura – naglasio je Beganović.

Ne bi trebalo mnogo novca

Mujanović-Glamočanin ističe da senzor košta od 50 do 60 eura i koristi se 15 dana.

- Pacijenti sada imaju pravo na aparat za mjerenje šećera i četiri trakice dnevno, tako da ne bi trebalo mnogo novca za senzore – ističe ona i pojašnjava da bi nabavkom senzora vlast uštedjela, jer bi se izbjeglo liječenje komplikacija nastalih šećernom bolešću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.