CAZIN

Novi detalji istrage protiv hirurga: Otac dva puta htio prodati kćerku

Protiv njega se vodi postupak zbog nasilja u porodici,ali mu prijeti i optužnica za trgovinu ljudima

Ahmed Rijad Daš: Konfliktni doktor

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

24.4.2019

Hirurg Ahmed Rijad Daš (55), porijeklom iz Sirije, koji živi i radi u Cazinu, već dva puta pokušao je bukvalno prodati svoju kćerku, nezvanično saznaje „Avaz“ iz policijskih izvora u Unsko-sanskom kantonu. Naime, kako pojašnjava naš sagovornik koji je želio ostati anoniman, Daš je dva puta, u različitim vremenskim intervalima, obećao dvojici Sirijaca s adresom u Njemačkoj, da će se njegova kćerka I.D.(24), inače studentica bihaćkog Univerziteta udati za njih.  

 Nasilje u porodici  

-Policija je došla do tih saznanja nakon prijave njegove kćerke, koja se protivi očevim namjerama i planovima. On je oba puta navodno ugovorio i sumu novca koju je trebao dobiti ukoliko bi se njegova kćerka udala. Međutim, djevojka je oba puta to kategorički odbila ionda ga je prijavila policiji – kaže naš sagovornik.  

Baš zbog te zbog prijave Daš je prije nekoliko dana bukvalno oteo svoju kćerku u Bihaću i odvezao je u Cazin,ali tada ga je policija privela. Saznajemo da se trenutno protiv njega vodi postupak zbog nasilja u porodici, no ovo djelo bi moglo biti prekvalificirano u ono za trgovinu ljudima.   

- Naročito ukoliko bi se utvrdilo da je on za svoje namjere i planiranu  nasilnu udaju kćerke primio novac. Za sada nema naznaka da je do toga i došlo, ali detalji će biti utvrđeni istragom – ističe naš sagovornik.  

Nezvanično saznajemo da je  kćerka smještena u sigurnu kuću.

 Istraga i suspenzija 

Specijalista opće hirurgije Daš je prije nekoliko godina se iz Sanskog Mosta doselio u Cazin, gdje se zaposlio u Dom zdravlja. Oženjen je Bosankom i imaju devetero djece, a on posjeduje i bh. državljanstvo. 

 Imovinski donosi  

Prema tvrdnjama naših izvora, Daš je izuzetno problematična i konfliktna osoba . Pored svađa s kolegama ljekarima i pacijentima, saznajemo da je česte probleme imao i u vezi s imovinsko-pravnim odnosima u Sanskom Mostu i Cazinu. Kao ljekar radio je i u Austriji, Siriji i Sloveniji, a školovao se u Rijeci, u Hrvatskoj.  U slučaj se uključilo i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona od kojeg čekamo odgovor na naš upit o ovom događaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.