REPUBLIKA SRPSKA

Kovačević: Nije bilo nikakvih novih razgovora sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH

Manji bh. entitet traži ono što mu po Ustavu BiH pripada

Radovan Kovačević. Arhiv

Srna

24.4.2019

Za Republiku Srpsku i SNSD ne postoji nijedan problem u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, a dogovor o pozicijama bit će postignut kada prestanu ucjene iz političkog Sarajeva, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je ocijenio da je veoma neodgovorna izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da postoji razlog za zabrinutost građana i istakao kako je veoma značajno da u ovom trenutku svi politički faktori budu odgovorni.

- Ne postoji nikakav razlog za zabrinutost bilo koga, a pogotovo taj razlog nije Republika Srpska - rekao je Kovačević, prenosi Srna.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da novi saziv Vijeća ministara bude formiran do 15. maja, što je, prema riječima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, rok koji je Evropska komisija dala liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a, Kovačević je istakao da to treba pitati SDA i Komšića, budući da su oni blokirali sve u BiH. 

On je naglasio da SNSD i Republika Srpska nikoga ne ucjenjuju.

- Od održavanja izbora smo odmah počeli realizirati sve obaveze koje kao odgovorna vlast imamo prema građanima. Republika Srpska je, kao potpuno institucionalno stabilno društvo, automatski po okončanju izbornog procesa i po proglašenju zvaničnih izbornih rezultata pristupila formiranju svih institucija vlasti. Te institucije rade u potpunosti odgovorno prema građanima - naveo je Kovačević.

On kaže kako se samo čeka da se odnosi u FBiH konačno razriješe.

Kovačević je naveo da u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH nije bilo nikakvih novih razgovora sa SDA.

- Da je bilo, mi bismo to saopćili javnosti. Mi smo u ovome potpuno otvoreni i jasni. Tražimo samo ono što prema Ustavu pripada Republici Srpskoj - rekao je Kovačević.

On je ponovio da manji bh. entitet na državnom nivou ide s jakom koalicijom koja čini vladajuću strukturu u RS.

Kada je riječ o izborima u Srpskoj demokratskoj stranci, Kovačević je naveo da se u SDS-u dogodila podjela na dvije izražene grupacije, te kako SNSD smatra da je odgovorniji pristup druge grupacije čiji je stav da nešto moraju promijeniti i zajedno sa SNSD-om preuzeti odgovornost za budućnost RS.

On je istakao i kako je stav prve grupacije da su 12 godina gubili sve izbore i kako ne žele ništa promijeniti, već da rade sve isto kao u periodu dok su gubili izbore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.