FOČA

Vjernici iz svih krajeva BiH na otvorenju Aladža džamije: Ovo je trebalo doživjeti

Piše: N. Čeremidžić

4.5.2019

Vjernici iz svih krajeva BiH prisustvovali su otvorenju Aladža džamije u Foči. Ismet Omanović došao je iz Viskog, organizirano, autobusima, došlo ih je kaže Ismet oko 150. Ismet kaže da je danas osjećao jednu dozu straha kako će sve proteći. 

Drago mu je, kako je za Avaz TV kazao, što je klanjao danas u haremu Aladža džamije.

Iz Visokog, zajedno sa Ismetom, u Foču, došao je i Ahmet Puščul. Za razliku od Ismeta on nije osjećao strah. Zadovoljan je i lijepo mu je kaže danas bilo, kao i svim vjernicima koji su bili na otovorenju.

Sedamdesettrogodošnjišnji hadžija Šaćir Buljubašić došao je iz Sarajeva.

- Nekada sam živio u Foči. Ovo je danas trebalo doživjeti. Ovo je vrijeme došlo da Allah dadne da se ovoliko ljudi okupi. Ovo je najljepše što može biti. Neka Allah upšie u sevap svakome ko je došao danas ovdje, poručio je hadžija.


Ekipa Avaz TV danas je razgovarala i sa efendijom Zorlak Izetom, imamom Islamske zajednice Gornji Vakuf. Prezadovoljan je današnjom ceremonijom i kaže da je danas poslana jaka poruka pomirenja. Govor načelnika Foče Radisava Mašića, koji je danas tokom otvaranja Aladže dobio veliki broj aplauza, smatra vjetrom u leđa suživotu u ovoj lokalnoj zajednici.

- To je sigurno vjetar u leđa za ovo stanje, za suživot, za zajednički život ovog naroda ovdje. Zaista je bilo predivno, bolje nego što smo očekivali, kazao je ef. Zorlak.


Halilović Mehmedalija, hadžija iz Zenice kaže da se danas osjećao kao na hadžu.

- Velika mi je čast što sam došao. Nisam nikad bio ovdje. Toliko sam se oduševio kad sam vidio toliko svijeta. Samo sam ovako vidio na hadžu, kazao je Halilović.


Ekipa Avaz TV razgovarala je i sa Ismailom Vahidom, koji je inače rođeni Fočak, ali danas živi u Sarajevu. Redovno dolazi u Foču. Drago mu je zbog činjenice da je Aladža ponovo otvorila svoja vrata. Ispričao nam je da mu je u ratu u Foči nastradao brat, kojeg još uvijek nije pronašao.

- Sad je tek krenuo suživot u Foči. Mada, mislim da je malo kasno, trebalo je i ranije, ali to je sve do vlasti. Vlasti su krive za to. U mene je brat stradao tu. Bio je policajac, kolega svih ovih koji su nas danas čuvali ovdje. Nikad ga nisam našao, ispričao nam je Ismail.


Fadil Balić iz Tešnja došao je danas na otvorenje sa suprugom.

- Srce mi je puno. Bilo koja bogomolja da se otvara, srce mi je puno.Vidio sam da su i mještani radosni što se ovo obnovilo, kazao je Fadil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.