MOSTAR

Čović: Insistirat ćemo na uspostavi Vijeća ministara BiH, moramo primarno sjesti sa SDA

Ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno

Ž. Milićević

Avaz.baM. SMAJKIĆ

13.5.2019

U Mostaru je danas održana konstituirajuća sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, prva nakon nedavno održanog Izbornog sabora ove stranke, na kojoj je zauzet stav o tome da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara BiH te da zato ne može biti nikakvih prolongiranja.

Kazao je to novinarima Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, koji će takav stav najdalje do sutra iznijeti predsjednicima SDA i SNSD-a Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku.

- Sedam mjeseci nakon izbora imamo stanje kakvo imamo, ali da ne bi dalje bila takva kriza, insistirat ćemo da što prije uspostavimo vlast, primarno na razini Vijeća ministara da ta struktura funkcionira do kraja. Jer, činjenica je da nemamo Vijeće ministara, dakle, nemamo zakonodavnu vlast. Nijedno povjerenstvo u oba doma uopće ne funkcionira. Imate potpunu paralizu rada. Vijeće ministara, tobože, radi, ali to nije funkcioniranje kakvo se očekuje. S naše strane, preuzeo sam na sebe zadatak, najdalje ujutro, telefonski ću obaviti razgovor s dvojicom kolega i zatražiti sastanak da ovu priču iznesemo iz tih prepričavanja u polje dogovora i da odmah krenemo u uspostavu Vijeća ministara bez daljnjih nadmudrivanja – rekao je Čović, ustvrdivši da primarno mora sjesti sa SDA.

Upitan za komentar u vezi s Dodikovom izjavom o postrojavanju Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, Čović je kazao da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.

- Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu kojem imamo dolijeva ulje na vatru. Ja ću štititi interese u skladu s Ustavom BiH. Ostalo prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave s nadmudrivanjima - kazao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.