SAZNAJEMO

Sarajlije, Banjalučani i Mostarci saniraju „Konak"

Jedna od najljepših zgrada u sarajevskom naselju Bistrik godinama propada, a nekad su u njoj odsjedali sultani, prinčevi, državnici...

Rezidencija „Konak“: Nakon izrade projekta znat će se troškovi. T.Saletović

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

20.5.2019

Rezidencija „Konak“, jedan od objekata u vlasništvu Predsjedništva BiH, koji godinama propada i ne koristi se, konačno bi mogla dočekati bolje dane. Kako je za „Avaz“ potvrdio Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja održava ovaj objekt, zaključen je ugovor za izradu Projekta sanacije, restauracije i konzervacije "Konaka" sa svim objektima i vanjskim uređenjem i po svim fazama. 

 Nove instalacije

- Ugovor je zaključen s najpovoljnijim ponuđačem - projektantskim konzorcijem koji čine „Ecoplan“ Mostar, IPSA Sarajevo i lG Banja Luka. Projekt je trenutno u izradi i nakon njegovog završetka imat ćemo detaljan pregled potrebnih mjera sanacije konstrukcije, potrebnih intervencija u smislu ugradnje novih instalacija i infrastrukturnih sistema, jer su postojeće neadekvatne i dotrajale - kaže Šojić.

Jednu od najljepših zgrada u sarajevskom naselju Bistrik, koja je i nacionalni spomenik BiH, sagradio je davne 1869. godine turski vezir Topal Šerif Osman-paša, a gradili su je Splićani Franje Linardov i Franjo Moise.

Dograđivana je 1906. za vrijeme austrougarske vladavine, a otkako je napravljena, sve su je vlasti koristile kao reprezentativni objekt. U njemu su, otkako postoji, odsjedali sultani, prinčevi, veliki državnici i visoke delegacije.

 Tito bio gost

I Josip Broz Tito, nekadašnji predsjednik bivše SFRJ, rado je odsjedao u „Konaku“.

Tokom posljednje agresije na BiH rezidencija je pretrpjela oštećenja, ali i nakon toga je korištena ne samo za potrebe Predsjedništva BiH nego i za održavanje nekih manifestacija, na šta je Služba ranijih godina ukazivala da nisu primjerene tom objektu, a i da oštećeni objekt predstavlja opasnost.


 

 

Konak u doba Austro-Ugarske

Šojić kaže da cilj izrade projektne dokumentacije, a poslije toga i izvođenja radova u fazama, jeste vraćanje objekta u izvorno stanje. 

- I to s rezidencijalno-reprezentativnom namjenom, s obzirom na njegovu arhitektonsku vrijednost, umjetničku zbirku i jedinstvenost objekta ovog tipa u BiH. Osim toga, projekt tretira i sanaciju, konzervaciju i adaptaciju interijera, a u skladu s Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, kojom su propisane dozvoljene mjere očuvanja, održavanja i intervencija na nacionalnom spomeniku - zaključuje Šojić.


Inače, sedam do devet miliona maraka bila je ranija procjena troškova sanacije „Konaka“. Precizna cijena znat će se nakon izrade projektne dokumentacije.

Mjesto za odar Franca Ferdinanda i njegove supruge  

U jednoj od odaja „Konaka“ bio je odar austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije neposredno nakon atentata izvršenog 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Čak neke informacije govore i da su oni izdahnuli u rezidenciji, nakon što su dovezeni ranjeni u taj objekt, gdje je obavljena i obdukcija.  

Također, prvi trojni sastanak šefova država Bosne i Hercegovine, Hrvatske i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, održan je u „Konaku“ 15. jula 2002. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.