JANJA

Crni ćurekot daje ramazanskim lepinjama poseban miris i okus

Rođen sam u Prizrenu, na Kosovu, ali sam više od deset godina na, kako mi u šali kažemo, privremenom pekarskom radu u Bosni, kaže Kabašaj

Kabašaj: Cijela Janja kupuje u našoj pekari. G. Bobić

LJ. LJ.

22.5.2019

U centru Janje nalazi se pekarska radnja „Čaršija“. Stanovnici Janje, ali i slučajni putnici, svakodnevno u ovoj pekari kupuju svjež hljeb, peciva, slatka i slana. Vlasnik Enver Kabašaj (42) kaže da i sada, u vrijeme ramazana, svakodnevno priprema ukusne i tople ramazanske lepinje za iftar.

- Svakog dana, od 18.30 do 20.10 sati svi u Janji znaju da ovdje mogu nabaviti ramazanske lepinje za iftar. U ovoj pekari pripremamo ih na tradicionalan način, kao domaće lepinje koje se peku u takozvanoj „turskoj“ peći. Crni ćurekot daje ramazanskim lepinjama poseban miris i okus. Već četvrt vijeka, više od 25 godina, bavim se pekarskim zanatom. Imam ogromno iskustvo u ovom poslu. Kompletna porodica uključena je u ovaj naš porodični posao. Rođen sam u Prizrenu, na Kosovu, ali sam više od deset godina na, kako mi u šali kažemo, privremenom pekarskom radu u Bosni. Cijela Janja kupuje u našoj pekari peciva, a posebno u vrijeme ramazana zna da će ovdje dobiti mirisne i tople lepinje – priča on.

Enver Kabašaj kaže da su se pekarstvom pomalo bavili njegov otac i djed, ali je on od početka u ovom poslu. Do sada je ukusna peciva, kako kaže, zajedno sa svojom i porodicom svog brata pekao na Kosovu, u Hrvatskoj, ovdje u BiH, u Zenici, a trenutno su u Janji. O kvalitetu Enverovih peciva i ramazanskih lepinja mogu govoriti samo oni koji su ih i probali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.