REAKCIJA

Udruženje sudija RS o aferi "Tegeltija": Puna podrška VSTV-u, mora se poštovati presumpcija nevinosti

M. Aš.

27.5.2019

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi s objavljivanjem snimka na portalu Žurnal info, kojim se u kontekst stavlja predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, te povodom atmosfere javnog linča koji se stvara u medijskom prostoru, Udruženje sudija RS saopćava sljedeće:

- Pretpostavka nevinosti je osnovni postulat demokratskog društva koji moraju poštovati svi i koja se odnosi na svakoga, uključujući nosioce pravosudnih funkcija pa tako i predsjednika VSTV-a. Sve okolnosti ovog slučaja treba što prije provjeriti i istražiti nadležno tužilaštvo te procesuirati sve odgovorne osobe - kaže se u reakciji.

Pozvali su nadležno tužilaštvo da mora svoj posao raditi u miru bez bilo kakve vrste pritiska, bilo od političkih predstavnika bilo medija.

- Za sva ponašanja nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući i članove i predsjednika Vijeća, predviđene su procedure utvrđivanja odgovornosti te se iste procedure, shodno Zakonu o VSTV-u moraju poštovati. Nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTV-a nisu dozvoljeni te se sve odluke VSTV-a u tom kontekstu moraju poštovati. Udruženje sudija Republike Srpske daje punu podršku VSTV-u BiH u njegovim odlukama povodom ovih pitanja te će ih bezrezervno poštovati - rečeno je u saopćenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.