SAOPĆENJE

Vigemark: Naučili smo da možemo sarađivati, rezultati koje vidimo su impresivni

U znak zahvalnosti imenovan Trg Evropske unije

Sl. M. / Avaz.ba

27.5.2019

Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i Sakrob Košmakamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov), zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, posjetili su danas općine Bosanski Šamac i Domaljevac - Bosanski Šamac, gdje su se upoznali s rezultatima pomoći koju su Evropska unija i UNDP osigurali za ove općine u oporavku od poplava iz 2014. godine.

Posjeta je započela obilaskom užeg centra Bosanskog Šamca, gdje se nalaze zgrada Općine, Dom zdravlja i Osnovna škola koje su obnovljene kroz EU Program za oporavak od poplava. Nakon toga delegacija je posjetila porodicu Milice Vočkić u Novom Selu.

Dom porodice Vočkić uništen je u poplavama 2014. godine te im je izgrađen novi kroz projekt koji finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama i partnerskim općinama.

- Ova kuća za mene znači sve zato što je sada bolji život i meni i mojoj djeci. Ja nikad sama sebi ne bih mogla napraviti kuću, jednostavno nemam uvjeta - kazala je Vočkić, koja živi sa dvojicom sinova, od kojih je jedan obolio od multiple skleroze.

Kroz Program za oporavak od poplava, u Bosanskom Šamcu su izgrađene četiri stambene jedinice za porodice čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, dok je u toku sanacija 17 domova kako bi se stekli odgovarajući uvjeti stanovanja.

- Evropska unija je odmah bila tu da pruži podršku u procesu obnove i izgradnje nakon poplava 2014. godine, kao i u oblasti prevencije poplava. Jedna od lekcija koju smo naučili je da možemo i trebamo sarađivati, jer su rezultati koje vidimo impresivni - kazao je ambasador Vigemark.

Načelnik općine Bosanski Šamac Đorđe Milićević je istakao uspješnu saradnju između ove općine i Delegacije Evropske unije i UNDP-a.

- Iskazujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji i UNDP-u na svim projektima i ja očekujem da će u narednom periodu ta saradnja biti samo uspješnija - rekao je Milićević.    

Nakon posjete općini Bosanski Šamac, delegacija se uputila u općinu Domaljevac - Bosanski Šamac, gdje su otvorili arteški bunar koji će snabdijevati veće područje općine čistom vodom.

Nakon poplava 2014. godine, kroz projekte Evropske unije koje provodi UNDP, u ovoj općini obnovljeni su Dom zdravlja, Centar za zdravo starenje i dječiji vrtić.

- 95 posto naše općine bilo je pod vodom. Oko 1.300 domaćinstava je bilo poplavljeno, sve javne institucije pretrpjele su veliku štetu. U znak zahvalnosti za svu pomoć koja je pružena stanovništvu ove općine u oporavku od poplava, Općinsko vijeće Domaljevac – Bosanski Šamac imenovalo je Trg Evropske unije - kazao je Stjepan Piljić, načelnik općine Domaljevac - Bosanski Šamac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.