REAKCIJE

Saša Magazinović: Na administrativnom nivou smo dobili zeleno svjetlo EU, na političkom ne

Tek trebamo dobiti zeleno svjetlo, što znači da ćemo mi praktično status kandidata dobiti kada uradimo domaću zadaću

Magazinović: Kandidatski status vjerovatno naredne godine

M. K.

29.5.2019

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović, komentirajući Paket proširenja Evropske unije koji je predstavio komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kazao je za "Avaz" kako nije bilo uopće upitno da ćemo dobiti pozitivno mišljenje, kao što nije bilo upitno da će ono biti uvjetno.

- Upravo u tom grmu leži zec. Na administrativnom nivou smo dobili zeleno svjetlo, a na političkom ne, odnosno na političkom tek trebamo dobiti zeleno svjetlo, što znači da ćemo mi praktično status kandidata dobiti kada uradimo domaću zadaću. Koji će to biti politički uvjeti, prema mojim informacijama, nije to samo ovo o čemu je govorio komesar Han, nego će tu biti vrlo značajna i borba protiv kriminala i korupcije, a posebno kriminala s političkom pozadinom - kaže Magazinović.

On očekuje da Bosna i Hercegovina kandidatski status dobije za vrijeme predsjedavanja Republike Hrvatske, a to je prva polovina naredne godine.

- Volio bih da to bude prije toga, kao što su se, mislim, Čović i Zvizdić takmičili u izjavama o najavi 1. novembra kao datuma o dobivanju kandidatskog statusa. Međutim, prije iduće godine teško da će to biti - ističe Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.