KRIZA

Razmatrano izmještanje dva privremena prihvatna centra iz Bihaća i Velike Kladuše

Sastanak održan u Sarajevu

Fena

30.5.2019

Operativni štab za pitanje migracija u BiH razmatrao je mogućnost izmještanja dva privremena prihvatna centra iz naseljenog dijela u Bihaću i Velikoj Kladuši. 

Sastanak je održan u Sarajevu, a prisustvovali su i predstavnici Unsko-sanskog kantona. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon sastanka izjavio da je razgovarano o postojanju opravdane nužnosti da se dva prihvatna centra - „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši - izmjeste iz urbanih sredina, iz grada, na neko drugo pogodno mjesto koje bi se uredilo kao poseban prihvatni centar. 

- Prema ranijem dogovoru, Gradsko vijeće Bihaća je donijelo odluku o novoj lokaciji, to je mjesto Vučjak, na kome ima dovoljno prostora, ali koje treba pripremiti i urediti za taj novi prihvatni centar. Mi smo donijeli zaključak, prihvatili taj prijedlog Gradskog vijeća Bihaća, s tim da će još Gradska uprava Bihaća u kratkom roku dostaviti nekoliko odgovora na dodatna pitanja o tome šta još Gradska uprava može osigurati u smislu infrastrukture - kazao je Mektić. 

Dodao je da će onda takvu odluku proslijediti Evropskoj komisiji koja bi, prema njegovom mišljenju, „i trebala i morala finansirati ovaj projekt“.

- Prije svega zbog toga što BiH ni po čemu nije doprinijela ovakvoj jednoj krizi i ovakvim posljedicama koje trpi zbog te krize. Ovo je pitanje Evropske unije, ovaj problem nam dolazi iz EU, ovaj problem završava u EU i, već kad moramo trpjeti ovaj problem koji je ozbiljan - i politički i ekonomski i sigurnosni, onda tražimo da mi, Bosna i Hercegovina, određujemo i postavljamo uvjete na koji će se to način ovdje odvijati - naglasio je on. 

Govoreći o potrebnim finansijskim sredstvima, kazao je da je u prvi mah IOM odredio orijentaciono neku cifru prema kojoj on ima ozbiljnu rezervu, s obzirom na to da su tu postavljeni standardi za koje Mektić, kako kaže, prvi put čuje, a to je da na jednog migranta pripada od 30 do 35 kvadrata.

- Prema njihovoj procjeni, to je negdje oko 19 miliona KM, ali mislim da takva finansijska procjena treba doživjeti jednu reviziju i da tu troškovi mogu biti punu manji - izjavio je Mektić.

Današnjem, tematskom sastanaku, prisustvovali su predstavnici Unsko-sanskog kantona - kantonalni premijer, ministar unutrašnjih poslova, policijski komesar, gradonačelnik Bihaća i poslanik u Državnom parlamentu iz tog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.