ANALIZA

Je li Han otvorio ili zatvorio vrata za BiH u EU

Hoće li vlasti uspjeti prevazići krize i posvetiti se rješavanju problema

Komesar Han: Sastavio realan izvještaj koji pokazuje stanje u BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

30.5.2019

Uprkos uvjerenju, Bosna i Hercegovina jučer nije dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju!   Iako je resorni komesar Johanes Han (Johannes Hahn) imao i lijepih riječi, suštinska izjava da Evropska komisija preporučuje kandidatski status je izostala. Umjesto toga, prepušteno je Evropskom vijeću da odluči o narednim koracima. Han je u svom izlaganju istakao da mišljenje pokazuje da je EU čvrsto opredjeljenja za jačanje odnosa sa BiH.  

Naredni korak

U međuvremenu, a i poslije toga, BiH će morati, ako odista želi napredovati prema Uniji, provesti cijeli niz dubokih reformi i promijeniti Ustav bezmalo iz temelja. Ako se ima u vidu raspoloženje ovdašnjih političara koji su već decenijama na sceni, od toga nema ništa. Vrata Evropske unije, dakle, ostaju čvrsto zatvorena, iako se ima dojam da se ona sve šire otvaraju.  

I nema u tome ništa zlonamjerno, tendenciozno, urotničko. Naprotiv.  

Ovakva kakva jeste, BiH se ne može ubrojati ni u evropske države. Po mentalitetu i efektivno, teško da se može naći period u našoj historiji kada smo bili dalje od Evrope. Ako želimo u EU, iz temelja se moramo mijenjati, što je bila, faktički, i indirektna poruka komesara Hana. S obzirom na tešku političku krizu u kojoj se nalazimo, teško je očekivati da ćemo reforme i sve što se od nas traži provesti u očekivanom roku. 

Stoga izvještaj komesara Hana o BiH jeste sasvim realan odraz stanja u našoj zemlji te se može postaviti pitanje jesu li vrata ovim za BiH širom otvorena ili su, ako se imaju u vidu sve spomenute obaveze, ipak ostala u istom (polu)zatvorenom položaju. Iz izvještaja se vidi da je Brisel spreman za naredne korake.  

Emisar EU za BiH Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe) veoma studiozno analizira stanje u pravosuđu. Njegov izvještaj trebao bi biti publiciran krajem ove godine. Ovaj Nijemac bio je visoki zvaničnik Evropske komisije, karijerni javni službenik i tokom službovanja u Briselu bavio se intenzivno i detaljno zapadnim Balkanom.  

Prije četiri godine objavio je izvještaj o stanju u Makedoniji. Njemački precizno on je pobrojao sve probleme i prozvao krivce za to. Uslijedilo je vrlo turbulentno vrijeme za tu državu, koje je dovelo do konačnog pada dotadašnje vlade... Sjeverna Makedonija danas je na putu otpočinjanja pregovora sa EU, faktički je primljena u NATO i do kraja ove godine taj će proces biti sasvim formaliziran.  

Zasukati rukave

Iz Brisela su već ranije poručili da će ista metodologija biti korištena i za BiH. Kada Pribe objavi svoj izvještaj, uslijedit će kakofonična reakcija domaćih aktera, ali i koordinirana diplomatsko-politička akcija s obje strane Atlantika. U tom kontekstu, Evropsko vijeće imat će svoj sastanak posvećen BiH. To bi bilo već drugi put u ovoj godini da se najveće tijelo Unije bavi našom zemljom.  

Šta će lideri država EU odlučiti, još se ne zna. Snage koje nisu naklonjene proširenju na netom završenim evropskim izborima dobile su, procentualno, najviše novih glasova. Klub poslanika euroskeptika skoro da je udvostručen! Svaki iole ozbiljan političar toga je svjestan.  Ako želimo da se vrata EU makar odškrinu za BiH, valja nam dobrano zasukati rukave... 

Izdvojeno 14 preduvjeta

Da bi se dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU, naša zemlja treba „uskladiti svoj ustavni okvir s evropskim standardima“ i reformirati svoje institucije “da bi bila spremna efektivno učestvovati u procesu odlučivanja EU.

Treba se unaprijediti izborni okvir i funkcioniranje pravosuđa, osnažiti prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, te osigurati efektivno funkcioniranje sistema upravljanja granicom, migracijama i azilom.

Javna uprava mora se temeljito reformirati. BiH mora postati konkurenta, pojednostaviti i skratiti procedure za otvaranje firmi i novih radnih mjesta. Firme u državnom vlasništvu te budžetska potrošnja moraju biti potpuno transparentne.

Mora se provesti i reforma obrazovanja kako bi se ono bitno poboljšalo, jer je postojeći sistem loš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.