REAKCIJA

"Transparency International": BiH potrebna lustracija, ugled pravosuđa je narušen

Sve češći navodi o neprimjerenim kontaktima nosilaca pravosudnih funkcija, kompromitiranim imenovanjima sudija i tužilaca, kao i obračuni unutar pravosudne zajednice

Avaz.ba

31.5.2019

"Transparency International" u BiH (TI BiH) je saopćio da je ugled pravosuđa narušen do te mjere da je potrebna lustracija, odnosno sveobuhvatna i objektivna provjera svih trenutnih nosilaca pravosudnih funkcija.

TI BiH smatra da svi navodi o umiješanosti u korupciju i neprimjerenim kontaktima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) sa strankama moraju biti istraženi u najkraćem mogućem roku, te da se hitno moraju uspostaviti mehanizmi provjere integriteta nosilaca funkcija u pravosuđu.

Sve češći navodi o neprimjerenim kontaktima nosilaca pravosudnih funkcija, kompromitiranim imenovanjima sudija i tužilaca, kao i obračuni unutar pravosudne zajednice, doveli su do potpunog gubljenja povjerenja u pravosuđe od kojeg se očekuje nezavisnost i samostalnost u radu. Već nekoliko godina TI BiH prima najveći broj prijava korupcije upravo na sektor pravosuđa, zajedno sa državnom upravom i obrazovanjem, te je i sam podnosio značajan broj prijava protiv nosilaca pravosudnih funkcija zbog kršenja etičkih kodeksa i Zakona o VSTS. Osim toga, neprocesuiranje političke korupcije pouzdano ukazuje na prisustvo političkog utjecaja na pravosuđe - saopćeno je iz TI BiH. 

U svom mišljenju o prijavi BiH za članstvo u EU, Evropska komisija je istakla da trenutni okvir ne garantuje dovoljan stepen nezavisnosti, autonomije i odgovornosti pravosudnim organima, te da su neophodni reformski zahvati i u samom Ustavu i Zakonu o VSTV-u.

TI BiH smatra da je jedino rješenje lustracija, odnosno detaljna provjera nosilaca pravosudnih funkcija po ugledu na albanski model, jer samo tako će se otkloniti politički i nedozvoljeni pritisci koji su registrirani u gotovo svim izvještajima o stanju u pravosuđu. 

- Lustracija koju zagovara TI BiH podrazumijevala bi izmjene sistemskih zakona, kao i drugačiji sastav i ulogu regulatornih tijela koji bi kroz više postupaka morali detaljno provjeriti, ne samo kompetencije trenutnih sudija i tužilaca, već i njihove imovinske podatke, kao i lične pozadine i veze, u smislu eventualne povezanosti sa organizovanim kriminalom. Lustraciju bi morali provoditi pravni stručnjaci koji nisu posljednjih godina obavljali dužnosti u pravosudnim organima, i čiji moralni i stručni kvaliteti garantuju nepristrasnost u radu -  navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.